Volgens een studie van antivirus-tester AV-TEST.org stijgt het aantal geïnfecteerde resultaten jaar na jaar sinds 2013. En dat ondanks de tools en technologieën die sites als Google gebruiken om foute links te weren uit hun zoekresultaten.

Voor de studie analyseerde AV-TEST websites uit de resultaten van Google, Bing, Yandex en Faroo. Vorig jaar testte het bedrijf 80 miljoen websites en vond het daartussen 18.280 geïnfecteerde pagina's. Dit jaar, in de periode tot augustus, deed AV-TEST het proces nog eens over met 81 miljoen websites, en deze keer vond het zo maar even 29.632 geïnfecteerde pagina's.

Daarbij valt op dat pakweg Google het niet geweldig doet in het herkennen van foute links. De 18.280 geïnfecteerde pagina's met malwaredreigingen werden maar in 555 gevallen door Google's zoekmachine gespot en van een waarschuwing voorzien. Voor de 29.632 pagina's dit jaar, gaf Google in 1.337 gevallen een waarschuwing.

Volgens de onderzoekers zijn er wel enkele opmerkingen daarbij. Zo kan het zijn dat websites worden aangeduid als gevaarlijk omdat er malafide advertenties op staan die veranderen elke keer je de site aanspreekt. "Of de website levert content aangepast aan bijvoorbeeld de locatie van de gebruiker," zegt Maik Morgenstern, chief technology officer at AV-TEST.org aan The Register. "Ik weet ook niet hoe vaak Google en Bing de sites scannen voor malware. Er zal altijd een periode zijn waarin sites malafide content hebben, maar de zoekmachines dat nog niet weten."

Volgens een studie van antivirus-tester AV-TEST.org stijgt het aantal geïnfecteerde resultaten jaar na jaar sinds 2013. En dat ondanks de tools en technologieën die sites als Google gebruiken om foute links te weren uit hun zoekresultaten. Voor de studie analyseerde AV-TEST websites uit de resultaten van Google, Bing, Yandex en Faroo. Vorig jaar testte het bedrijf 80 miljoen websites en vond het daartussen 18.280 geïnfecteerde pagina's. Dit jaar, in de periode tot augustus, deed AV-TEST het proces nog eens over met 81 miljoen websites, en deze keer vond het zo maar even 29.632 geïnfecteerde pagina's. Daarbij valt op dat pakweg Google het niet geweldig doet in het herkennen van foute links. De 18.280 geïnfecteerde pagina's met malwaredreigingen werden maar in 555 gevallen door Google's zoekmachine gespot en van een waarschuwing voorzien. Voor de 29.632 pagina's dit jaar, gaf Google in 1.337 gevallen een waarschuwing. Volgens de onderzoekers zijn er wel enkele opmerkingen daarbij. Zo kan het zijn dat websites worden aangeduid als gevaarlijk omdat er malafide advertenties op staan die veranderen elke keer je de site aanspreekt. "Of de website levert content aangepast aan bijvoorbeeld de locatie van de gebruiker," zegt Maik Morgenstern, chief technology officer at AV-TEST.org aan The Register. "Ik weet ook niet hoe vaak Google en Bing de sites scannen voor malware. Er zal altijd een periode zijn waarin sites malafide content hebben, maar de zoekmachines dat nog niet weten."