Gebruikers van de sociale netwerksite Facebook kunnen voortaan een deel van de rekenkracht van hun computer ter beschikking stellen van de wetenschap. Chipreus Intel ontwikkelde daarvoor een Facebook-toepassing.

Facebook-gebruikers die dat willen kunnen wetenschappers dankzij de applicatie, "Progress Thru Processors" gedoopt, een deeltje van de rekenkracht verschaffen die nodig is om complexe berekeningen uit te voeren die niet door een enkele machine gerealiseerd kunnen worden. Tenzij door een supercomputer, maar die apparaten zijn duur.

De gebundelde rekenkracht van de pc's vormt een zogenaamd 'grid', een supercomputer in netwerkvorm. Dat grid zou onder meer gebruikt worden in milieuonderzoek en onderzoek naar kanker, aids en de ziekte van Alzheimer.

"Kleine individuele bijdragen kunnen samen een grote impact hebben op onze planeet", benadrukt Intel. "Door eenvoudigweg een applicatie te installeren, die erg weinig vraagt van je pc, ken je meer middelen toe aan wetenschappers die de wereld proberen beter maken", luidt het.

Er is inmiddels al een bètaversie van de applicatie te vinden op http://www.facebook.com/progressthruprocessors.

Bron: Belga

Gebruikers van de sociale netwerksite Facebook kunnen voortaan een deel van de rekenkracht van hun computer ter beschikking stellen van de wetenschap. Chipreus Intel ontwikkelde daarvoor een Facebook-toepassing. Facebook-gebruikers die dat willen kunnen wetenschappers dankzij de applicatie, "Progress Thru Processors" gedoopt, een deeltje van de rekenkracht verschaffen die nodig is om complexe berekeningen uit te voeren die niet door een enkele machine gerealiseerd kunnen worden. Tenzij door een supercomputer, maar die apparaten zijn duur. De gebundelde rekenkracht van de pc's vormt een zogenaamd 'grid', een supercomputer in netwerkvorm. Dat grid zou onder meer gebruikt worden in milieuonderzoek en onderzoek naar kanker, aids en de ziekte van Alzheimer. "Kleine individuele bijdragen kunnen samen een grote impact hebben op onze planeet", benadrukt Intel. "Door eenvoudigweg een applicatie te installeren, die erg weinig vraagt van je pc, ken je meer middelen toe aan wetenschappers die de wereld proberen beter maken", luidt het. Er is inmiddels al een bètaversie van de applicatie te vinden op http://www.facebook.com/progressthruprocessors. Bron: Belga