De aanbesteding voor de ontwikkeling van nieuwe stemcomputers loopt vertraging op.

"Stemmen we in 2012 weer met potlood?", zo vragen de kranten van Concentra zich af. De stemcomputers hadden in 2006 al vervangen moeten worden, maar door upgrades werden ze toch nog gebruikt voor de verkiezingen van 2006, 2007 en 2009. Sinds 2007 wordt gewerkt aan een nieuw systeem, maar de aanbesteding voor de ontwikkeling loopt vertraging op.

Dat dreigt voor problemen te zorgen bij de verkiezingen van 2011 en vooral bij die van 2012. "Binnen achttien maanden moeten we al gaan stemmen. Als mevrouw (minister van Binnenlandse Zaken Annemie, nvdr) Turtelboom vandaag bestelt, dan wordt het systeem pas binnen twee jaar geleverd", waarschuwt Jan Verfaille (CD&V).

Volgens Turtelboom (Open Vld) wordt er volop gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe stemcomputers. "We stellen alles in het werk opdat de gemeenten die bij vorige verkiezingen elektronisch konden stemmen dat bij de volgende ook zullen doen. We hebben een voorstel hierrond klaar waarmee we eerstdaags naar de ministerraad gaan. Wat de nieuwe computers betreft, daarover is nog geen definitieve beslissing genomen. De procedure is lopende".

Bron: Belga

De aanbesteding voor de ontwikkeling van nieuwe stemcomputers loopt vertraging op. "Stemmen we in 2012 weer met potlood?", zo vragen de kranten van Concentra zich af. De stemcomputers hadden in 2006 al vervangen moeten worden, maar door upgrades werden ze toch nog gebruikt voor de verkiezingen van 2006, 2007 en 2009. Sinds 2007 wordt gewerkt aan een nieuw systeem, maar de aanbesteding voor de ontwikkeling loopt vertraging op. Dat dreigt voor problemen te zorgen bij de verkiezingen van 2011 en vooral bij die van 2012. "Binnen achttien maanden moeten we al gaan stemmen. Als mevrouw (minister van Binnenlandse Zaken Annemie, nvdr) Turtelboom vandaag bestelt, dan wordt het systeem pas binnen twee jaar geleverd", waarschuwt Jan Verfaille (CD&V). Volgens Turtelboom (Open Vld) wordt er volop gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe stemcomputers. "We stellen alles in het werk opdat de gemeenten die bij vorige verkiezingen elektronisch konden stemmen dat bij de volgende ook zullen doen. We hebben een voorstel hierrond klaar waarmee we eerstdaags naar de ministerraad gaan. Wat de nieuwe computers betreft, daarover is nog geen definitieve beslissing genomen. De procedure is lopende". Bron: Belga