Sterrensucces met aardse expertise

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Sterrenkundigen van de KU Leuven scoren regelmatig primeurs met data van de Europese ruimtetelescoop Herschel, dank zij de eigen expertise inzake dataverwerking en calibratie.

Sterrenkundigen van de KU Leuven scoren regelmatig primeurs met data van de Europese ruimtetelescoop Herschel, dank zij de eigen expertise inzake dataverwerking en calibratie.

Het Europese ‘Herschel Space observatory’ – met een spiegel van 3,5 m de grootste ruimtetelescoop ooit – beschikt voor zijn waarnemingen onder meer over het PACS instrument, dat mee werd ontwikkeld en gebouwd in België. Als co-hoofdonderzoeker verzekert dat de wetenschappers van het Institute of Astronomy aan de KU Leuven van felbegeerde waarnemingstijd op deze telescoop, wat resulteerde in vroege publicaties op basis van (al de eerste) resultaten sinds de start van operationele fase in 2009. Recent slaagde het Instituut er nog in extreem koude stofringen te ontdekken rond een reuzenster, CW Leo.

Dat was slechts mogelijk door een diepgaande betrokkenheid van bij de aanvang van de ontwikkeling van Herschel rond de data-analyse en calibratiesoftware van het PACS instrument. Zo werd gewerkt aan de calibratie concepten, de dataverwerkingsfaciliteiten, de verwerkingsiinfrastructuur, de data processing pipelines en de interactieve analyse tools. Die werden en worden continu doorheen het hele project verder op punt gesteld, zodat de grenzen van de waarnemingsmogelijkheden worden verlegd.

De KU Leuven was daarmee overigens niet aan een proefstuk toe, want op die gebieden werd ook al meegewerkt aan een eerdere infrarood-ruimtetelescoop, de ISO (Infrared Space Observatory) en een ruimtetelescoop voor nauwkeurige fotometrie, COROT. Daarnaast werkt het Instituut ook aan de software voor de instrumenten op de eigen telescoop, de 1,2 meter Mercator telescoop op La Palma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content