Twee van 's werelds grootste technologiebedrijven, Apple en Google, hebben jarenlang onder een hoedje gespeeld om de lonen van hun werknemers laag te houden. Dat blijkt uit e-mailverkeer tussen inmiddels wijlen Steve Jobs en Google-CEO Eric Schmidt dat een rechter in handen kreeg.Dat meldt de in Silicon Valley gevestigde nieuwssite Pandodaily.

Beide 'captains of industry' spraken af elkaar geen vliegen (werknemers) af te vangen ('no hire policy') en info over hun loonschalen te delen; voorts dreigden zij derde bedrijven die dit evenwicht wilden verstoren af. Volgens Pandodaily ging het initiatief voornamelijk uit van Apple-baas Jobs, die in 2011 overleed.

De - volgens Pandodaily clandestiene en illegale - praktijken van Jobs en Schmidt werden in 2010 het onderwerp van een onderzoek wegens overtreeding van de antitrustwetgeving door het VS-ministerie van Justitie. De bevindingen van het ministerie werden de basis waarop 10.000 werkers in de IT-sector een gemeenschappelijke klacht, een 'class suit', indienden. Volgens de klagers werd hen sinds het jaar 2000 meer dan 9 miljard dollar aan lonen onthouden door de deal.

De zaak komt op 27 mei voor de rechter in het Californische San Jose. De klacht beperkt zich overigens niet tot Google en Apple. Ook Adobe, Intel, Intuit, Lusafilm en Pixar zouden zich bij het "gentleman's agreement" aangesloten hebben. (Belga/KVDA)

Twee van 's werelds grootste technologiebedrijven, Apple en Google, hebben jarenlang onder een hoedje gespeeld om de lonen van hun werknemers laag te houden. Dat blijkt uit e-mailverkeer tussen inmiddels wijlen Steve Jobs en Google-CEO Eric Schmidt dat een rechter in handen kreeg.Dat meldt de in Silicon Valley gevestigde nieuwssite Pandodaily. Beide 'captains of industry' spraken af elkaar geen vliegen (werknemers) af te vangen ('no hire policy') en info over hun loonschalen te delen; voorts dreigden zij derde bedrijven die dit evenwicht wilden verstoren af. Volgens Pandodaily ging het initiatief voornamelijk uit van Apple-baas Jobs, die in 2011 overleed. De - volgens Pandodaily clandestiene en illegale - praktijken van Jobs en Schmidt werden in 2010 het onderwerp van een onderzoek wegens overtreeding van de antitrustwetgeving door het VS-ministerie van Justitie. De bevindingen van het ministerie werden de basis waarop 10.000 werkers in de IT-sector een gemeenschappelijke klacht, een 'class suit', indienden. Volgens de klagers werd hen sinds het jaar 2000 meer dan 9 miljard dollar aan lonen onthouden door de deal. De zaak komt op 27 mei voor de rechter in het Californische San Jose. De klacht beperkt zich overigens niet tot Google en Apple. Ook Adobe, Intel, Intuit, Lusafilm en Pixar zouden zich bij het "gentleman's agreement" aangesloten hebben. (Belga/KVDA)