Vorig kwartaal ging Gartner nog uit van een stijging van 2,4 procent. "Maar dit is geen crash van de markt, ook al lijkt het daarop," zegt John-David Lovelock, research vicepresident bij Gartner. "De recente snelle stijging van de dollar tegenover andere munteenheden zorgt voor een schikeffect op de IT-markt. Als je de wisselkoers wegneemt dan zitten we op een groei van 3.1 procent, slechts 0,6 procent slechter dan eerdere verwachtingen."

Maar dat neemt niet weg dat producten met Amerikaanse onderdelen wereldwijd duurder worden en die kosten moeten gedekt worden. Dat zorgt voor een miljardenverschil als je weet dat de totale IT-markt wereldwijd op 3,66 biljoen dollar wordt geschat.

., Gartner
. © Gartner

Als we kijken naar individuele segmenten dan is er nog wel groei merkbaar. Zo gaat de markt voor datacenters met 0,4 procent omhoog, net zoals enterprise software dat 2,3 procent groeit. Maar devices (-1.2%), IT services (-0,7%) en telecom services (-2,6 procent) gaan er op achteruit.

Vorig kwartaal ging Gartner nog uit van een stijging van 2,4 procent. "Maar dit is geen crash van de markt, ook al lijkt het daarop," zegt John-David Lovelock, research vicepresident bij Gartner. "De recente snelle stijging van de dollar tegenover andere munteenheden zorgt voor een schikeffect op de IT-markt. Als je de wisselkoers wegneemt dan zitten we op een groei van 3.1 procent, slechts 0,6 procent slechter dan eerdere verwachtingen."Maar dat neemt niet weg dat producten met Amerikaanse onderdelen wereldwijd duurder worden en die kosten moeten gedekt worden. Dat zorgt voor een miljardenverschil als je weet dat de totale IT-markt wereldwijd op 3,66 biljoen dollar wordt geschat.Als we kijken naar individuele segmenten dan is er nog wel groei merkbaar. Zo gaat de markt voor datacenters met 0,4 procent omhoog, net zoals enterprise software dat 2,3 procent groeit. Maar devices (-1.2%), IT services (-0,7%) en telecom services (-2,6 procent) gaan er op achteruit.