Straks .uk in plaats van .co.uk?

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Nominet, de beheerder van het Britse top level domein .uk, wil …

Nominet, de beheerder van het Britse top level domein .uk, wil naast traditionele 2nd level domeinen als .co.uk, .org.uk en .me.uk nu ook het kortere .uk aanbieden. Bedrijfjes zouden dan www.naam.uk kunnen registreren, in plaats van het gangbare www.naam.co.uk. Straks kunnen Britten de .co in hun domeinnamen allicht schappen, want domeinbeheerder Nominet denk er aan om het kortere .uk in te voeren, aan een meerprijs weliswaar (20 pond voor 1 jaar .uk in plaats van 5 pond voor 2 jaar .co.uk). Bovendien zouden geïnteresseerden moeten kunnen bewijzen dat ze gevestigd zijn in Groot-Brittannië.

Nominet gaat alvast een consultatieronde organiseren van drie maanden (tot 7 januari). Gedurende die tijd kunnen bedrijven of particulieren hun bedenkingen en kanttekeningen bij het voorstel indienen. Ondernemers zouden de wenkbrauwen kunnen fronsen bij de move, omdat ze straks hun naam sowieso al onder heel wat nieuwe internetextensies zullen moeten registreren.

Nu de beheerder van het domeinnaamsysteem Icann de top level domeinnaamruimte opengegooid heeft, komen er straks immers honderden nieuwe internetextensies bij. Het initiatief van Nominet staat hier echter volledig los van.

Voor de 20 pond waarvan sprake zouden geïnteresseerden wel nog enkele extra’s krijgen. Zo zouden sites elke dag gescand worden op malware, en worden de .uk adressen sowieso beveiligd met het DNSSEC-securityprotocol. De extra inkomsten zouden dan weer geïnvesteerd worden in een onafhankelijke stichting die investeert in het verbeteren van toegang tot internet en veiligheid.

Structuur Dat de huidige Britse internetadressen eindigen op .co.uk, .net.uk, .gov.uk of .ac.uk in plaats van op het kortere .uk is historisch zo gegroeid, zegt algemeen directeur Marc Van Wesemael van EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu.

“Aanvankelijk werden top level domeinen onderverdeeld in categorieën, zoals .com voor commerciële organisaties en .gov voor overheidsinstanties. Bij het groter worden van het internet hebben heel wat landen dan de overstap gemaakt naar landencodes à la .be of .nl.”

“De Britten hebben er voor gekozen om de structuur van de traditionele gTLD’s te koppelen aan hun landencode”, klinkt het nog, “waardoor je nu dus domeinnamen eindigend op .co.uk en .org.uk hebt. In Polen is iets gelijkaardigs gebeurd. Daar heb je ook second level domeinen, zoals .com.pl, of .net.pl.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content