Het gaat om het specifieke absorptietempo of SAR van een gsm. Volgens de Europese normen mag dit niet meer dan 2 W/kg bedragen. Al blijft een toestel met lagere waarden altijd beter. Volgens de ministerraad kan dit afhankelijk van het toestel drie tot tien keer lager liggen dan de norm.

Verkopers moeten voortaan de SAR-waarde van elk toestel moeten vermelden, zowel bij het toestel als in hun reclame. Hetzelfde geldt voor producenten en groothandelaars.

De SAR-waarde is voor alle duidelijkheid niet de absolute stralingswaarde. Zo is er meer straling bij een slechte ontvangst en minder wanneer je toestel een optimale dekking heeft.

Verplicht oortje

Het vermelden van de waarde is een eerste stap voor minister Onkelinkx. Op termijn moet er ook een kb komen waardoor elke gsm verplicht met een oortje moet worden verkocht.

Het gaat om het specifieke absorptietempo of SAR van een gsm. Volgens de Europese normen mag dit niet meer dan 2 W/kg bedragen. Al blijft een toestel met lagere waarden altijd beter. Volgens de ministerraad kan dit afhankelijk van het toestel drie tot tien keer lager liggen dan de norm.Verkopers moeten voortaan de SAR-waarde van elk toestel moeten vermelden, zowel bij het toestel als in hun reclame. Hetzelfde geldt voor producenten en groothandelaars.De SAR-waarde is voor alle duidelijkheid niet de absolute stralingswaarde. Zo is er meer straling bij een slechte ontvangst en minder wanneer je toestel een optimale dekking heeft.Verplicht oortjeHet vermelden van de waarde is een eerste stap voor minister Onkelinkx. Op termijn moet er ook een kb komen waardoor elke gsm verplicht met een oortje moet worden verkocht.