Student@work van RSZ wint eGov-award

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Technologiefederatie Agoria heeft voor de achtste keer de eGov-Awards uitgereikt. De website Student@work van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft de eGov-award voor beste project in de wacht gesleept.

Technologiefederatie Agoria heeft voor de achtste keer de eGov-Awards uitgereikt. De website Student@work van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft de eGov-award voor beste project in de wacht gesleept.

Met de eGov-Awards wil Agoria overheidsdiensten die met digitale projecten hun administratie vereenvoudigen en hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren, in de bloemetjes zetten. Vijf awards werden er deze keer uitgedeeld – het lijstje met de genomineerden én de winnende projecten vindt u hieronder.

De 9-koppige jury met proffen in beleidsinformatica en cio’s, waaronder ook onze kersverse ‘CIO of the Year 2011’ Sabine Everaet, kreeg de taak om de ingediende projecten 12 projecten te nomineren. Om te beginnen ging de jury na in hoeverre het project niet op een té laag niveau zat. “Zo heeft de jury een allergie aan projecten die alleen maar een eenvoudige website voorstellen”, zegt Patrick Slaets van Agoria. Belangrijk is ook in hoeverre het project bij de jury al een belletje doet rinkelen, of er al precedenten zijn en of er in zo’n geval ‘best practices’ naar voor komen. Daarnaast moet er sprake zijn van een duidelijk project management, en is er ook aandacht voor de rendabiliteit.

Het leeuwendeel van de ingediende projecten had betrekking op de relatie tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Maar opmerkelijk was dit jaar toch dat zo’n 2 op de 10 projecten al een ecologische of sociale insteek hadden. Ook culturele e-governmentprojecten – waarbij cultuur echt in de brede zin moet geïnterpreteerd worden – waren meer dan voordien vertegenwoordigd. Daarnaast is bij ruim 40 procent van de ingediende projecten een technologische link naar geografische informatie aanwezig.

Vertraging e-governmentprojecten? Ondanks de hoge kwaliteit van de inzendingen dit jaar, vreest Agoria voor een vertraging van het aantal e-government projecten in het komende jaar. “Steeds meer ict-bedrijven en overheidsdiensten sturen signalen uit dat de publieke ict-projecten op een lager pitje worden gezet,” zegt Christian Vanhuffel, directeur van de ict-sector bij Agoria. Nochtans leveren investeringen in e-gov volgens Agoria meer op dan de investeringskosten. In tijden waarin gezocht wordt naar miljarden euro’s om de begroting te saneren, is dit volgens de sectorfederatie een interessante optie. ICT vermindert immers de overheidsuitgaven door een efficiëntere werking van de overheid.

De genomineerden op een rij eGov-Award Gebruiksvriendelijkheid – Winnaar: Warmtefoto Gent (Stad Gent)
– Runner-ups:
Webtoepassing ‘nachtopvang daklozen’ (Digipolis)
Student@Work (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ))

eGov-Award Rendabiliteit – Winnaar: ePV (elektronisch Proces-Verbaal) (FOD Werkgelegenheid, Arbeid & Sociaal Overleg)
– Runner-ups:
webTEUV (FOD Mobiliteit en Vervoer)
The [DATA] Mentalist (FOD Sociale Zekerheid, DG Sociale Inspectie)

eGov-Award Innovatie (en creativiteit) – Winnaar: Trafiroutes (Service Public de Wallonie)
– Runner-ups:
Interbestuurlijke producten- en dienstencatalogus (IPDC) (V-ICT-OR vzw)
BelMed (FOD Economie)

eGov-Award Beste Samenwerking
– Winnaar: eBirth (FEDICT)
– Runner-ups:
CAPELO (Pensioendienst voor de overheidssector)
UITdatabank (CultuurNet Vlaanderen)

eGov-Award Beste Project – Winnaar: Student@Work (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ))
– Runner-ups:
eBirth (FEDICT)
ePV (elektronisch Proces-Verbaal) (FOD Werkgelegenheid, Arbeid & Sociaal Overleg)

Een uitgebreide beschrijving van de winnende projecten vindt u in Data News van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content