Vier jonge entrepreneurs hebben met Graduator.be een website gelanceerd waar studenten hun notities, examenvragen of papers kunnen uploaden en verkopen voor een zelf te bepalen prijs. Medestudenten kunnen deze documenten dan downloaden. Dat schrijft De Standaard.

Graduator.be werkt met credits die je kunt kopen met euro's. Een voorbeeldexamen sociologie van de VUB kost bijvoorbeeld 2 euro, een cursus celbiologie voor geneeskundestudenten van de KU Leuven is te downloaden voor 3,50 euro en notities van het vak economie worden gesleten voor een prijs van 19 euro.

Facebook-campagne

De website lijkt een Belgische variant te willen zijn op het Nederlandse Stuvia.com, een site die met meer dan 100.000 leden en 50.000 online documenten al goed ingeburgerd lijkt. Bij Graduator is het aanbod, afkomstig van een tiental studenten, momenteel nog groter dan de vraag. Veel samenvattingen werden nog geen enkele keer gedownload. "Maar we zijn nog maar net begonnen, en voeren nu een Facebook-campagne om studenten warm te maken", aldus de initiatiefnemers in De Standaard.

Struikelblokken

Toch zijn er enkele struikelblokken. Zo waarschuwt specialist Hendrik Vanhees van de Universiteit Antwerpen in De Standaard voor auteursrechten. "Bepaalde slides of zaken die in de les gezegd worden, kunnen beschermd zijn", zegt hij. Volgens Betty Borgers, voorzitster van de Gentse Studentenraad, zijn het vooral uitzonderingen die voor lesmateriaal zullen gaan betalen en zijn de meesten nog altijd bereid elkaar te helpen door notities gratis uit te wisselen.

Notestore

Toch lijken jongeren wel brood te zien in virtuele marktplaatsen voor cursusmateriaal, want in februari gaat ook nog Notestore live; een website die grotendeels hetzelfde doet als Graduator, maar niet met geld werkt. Op dit platform zal je door actief te zijn punten kunnen verdienen die je kunt inruilen voor downloads.

Vier jonge entrepreneurs hebben met Graduator.be een website gelanceerd waar studenten hun notities, examenvragen of papers kunnen uploaden en verkopen voor een zelf te bepalen prijs. Medestudenten kunnen deze documenten dan downloaden. Dat schrijft De Standaard. Graduator.be werkt met credits die je kunt kopen met euro's. Een voorbeeldexamen sociologie van de VUB kost bijvoorbeeld 2 euro, een cursus celbiologie voor geneeskundestudenten van de KU Leuven is te downloaden voor 3,50 euro en notities van het vak economie worden gesleten voor een prijs van 19 euro. Facebook-campagneDe website lijkt een Belgische variant te willen zijn op het Nederlandse Stuvia.com, een site die met meer dan 100.000 leden en 50.000 online documenten al goed ingeburgerd lijkt. Bij Graduator is het aanbod, afkomstig van een tiental studenten, momenteel nog groter dan de vraag. Veel samenvattingen werden nog geen enkele keer gedownload. "Maar we zijn nog maar net begonnen, en voeren nu een Facebook-campagne om studenten warm te maken", aldus de initiatiefnemers in De Standaard. StruikelblokkenToch zijn er enkele struikelblokken. Zo waarschuwt specialist Hendrik Vanhees van de Universiteit Antwerpen in De Standaard voor auteursrechten. "Bepaalde slides of zaken die in de les gezegd worden, kunnen beschermd zijn", zegt hij. Volgens Betty Borgers, voorzitster van de Gentse Studentenraad, zijn het vooral uitzonderingen die voor lesmateriaal zullen gaan betalen en zijn de meesten nog altijd bereid elkaar te helpen door notities gratis uit te wisselen. NotestoreToch lijken jongeren wel brood te zien in virtuele marktplaatsen voor cursusmateriaal, want in februari gaat ook nog Notestore live; een website die grotendeels hetzelfde doet als Graduator, maar niet met geld werkt. Op dit platform zal je door actief te zijn punten kunnen verdienen die je kunt inruilen voor downloads.