Op een bijzondere vergadering heeft 62 procent van het Sun-aandeelhouderschap zich akkoord verklaard met de overname door Oracle.

De Sun aandeelhouders gaan akkoord met het voorstel dat Oracle op 20 april ll. deed en dat voorziet in een overname van Sun à 9,5 dollar per aandeel, goed voor een bedrag van 7,4 miljard dollar (of netto 5,6 miljard dollar, rekening houdend met Sun's cash en schuld).

Oracle hoopt de overname af te ronden in augustus, maar voordien moet de antitrust-dienst van de Amerikaanse overheid nog zijn fiat geven. Deze heeft evenwel zijn initieel onderzoek verlengd (in verband met Java), wat allicht voor vertraging kan zorgen. Zo werd al geopperd dat het overheidsakkoord er niet voor november zou kunnen komen.

Ondertussen vallen de kwartaalresultaten van Sun tegen, met voor het kwartaal tot eind juni een omzet van 2,58 à 2,68 miljard dollar. De beursanalisten hadden een omzet van meer dan 3 miljard dollar verwacht. Ook zou het verlies tot twee maal hoger dan verwacht liggen (24 tot 34 cent per aandeel, tegen het verwachte 14 cent, aldus Thomson Reuters).

Hoe dan ook zal het na het afronden van de overname de vraag zijn hoe de 'roadmap' voor de Sun-producten er zal uitzien. Oracle ceo Larry Ellison stelt dat hij doorgaat met de Sun-hardware, inclusief de Sparc-gesteunde systemen, maar heel wat bronnen wijzen erop dat het onderzoek naar de volgende generatie(s) Sparc werd gestopt. En Oracle zal allicht veeleer de kaart van geïntegreerde systemen (appliances) willen trekken, nu het de volledige 'stack' (hardware, OS, applicatieomgeving, database, applicaties) in handen heeft.

Een eventuele vertraging in de goedkeuring van overheidswege verlengt tevens de onzekerheid van het personeel bij Sun. Onlangs werd in Frankrijk nog een Europees cijfer van 1.000 ontslagen gelanceerd in het kader van een pre-overname ontslagronde, maar dat bleek een manoeuvre van de Franse vakbond te zijn. Hoe Oracle na de overname de Sun-entiteit gaat integreren, valt nog te bezien.

Op een bijzondere vergadering heeft 62 procent van het Sun-aandeelhouderschap zich akkoord verklaard met de overname door Oracle. De Sun aandeelhouders gaan akkoord met het voorstel dat Oracle op 20 april ll. deed en dat voorziet in een overname van Sun à 9,5 dollar per aandeel, goed voor een bedrag van 7,4 miljard dollar (of netto 5,6 miljard dollar, rekening houdend met Sun's cash en schuld). Oracle hoopt de overname af te ronden in augustus, maar voordien moet de antitrust-dienst van de Amerikaanse overheid nog zijn fiat geven. Deze heeft evenwel zijn initieel onderzoek verlengd (in verband met Java), wat allicht voor vertraging kan zorgen. Zo werd al geopperd dat het overheidsakkoord er niet voor november zou kunnen komen. Ondertussen vallen de kwartaalresultaten van Sun tegen, met voor het kwartaal tot eind juni een omzet van 2,58 à 2,68 miljard dollar. De beursanalisten hadden een omzet van meer dan 3 miljard dollar verwacht. Ook zou het verlies tot twee maal hoger dan verwacht liggen (24 tot 34 cent per aandeel, tegen het verwachte 14 cent, aldus Thomson Reuters). Hoe dan ook zal het na het afronden van de overname de vraag zijn hoe de 'roadmap' voor de Sun-producten er zal uitzien. Oracle ceo Larry Ellison stelt dat hij doorgaat met de Sun-hardware, inclusief de Sparc-gesteunde systemen, maar heel wat bronnen wijzen erop dat het onderzoek naar de volgende generatie(s) Sparc werd gestopt. En Oracle zal allicht veeleer de kaart van geïntegreerde systemen (appliances) willen trekken, nu het de volledige 'stack' (hardware, OS, applicatieomgeving, database, applicaties) in handen heeft. Een eventuele vertraging in de goedkeuring van overheidswege verlengt tevens de onzekerheid van het personeel bij Sun. Onlangs werd in Frankrijk nog een Europees cijfer van 1.000 ontslagen gelanceerd in het kader van een pre-overname ontslagronde, maar dat bleek een manoeuvre van de Franse vakbond te zijn. Hoe Oracle na de overname de Sun-entiteit gaat integreren, valt nog te bezien.