Sun laat 30 zogenaamde Blackbox-containers in een koolmijn in Japan zakken om een ondergronds datacenter te bouwen dat de helft minder energie kost dan een rekencentrum op het aardoppervlak.

Samen met een aantal Japanse partners heeft Sun het plan gevat een datacenter te vestigen in een oude steenkoolmijn op het Japanse eiland Honshu. De Blackbox-containers van het bedrijf bevatten een compleet serverpark inclusief intern netwerk, stroomdistributie en koeling. In de koolmijn zorgt het grondwater voor een constante temperatuur van 15 graden Celsius, zodat buiten de containers geen extra koeling vereist is.

Sun werkt voor het project samen met 11 andere bedrijven. De groep verwacht jaarlijks 9 miljoen dollar te besparen aan elektriciteitskosten als het datacenter 30.000 cores bevat. In eerste instantie zal het serverpark uit 10.000 cores bestaan, verdeeld over 30 containers.

De behuizingen worden op een diepte van 100 meter geplaatst, waardoor het datacenter niet alleen minder energie verbruikt, maar ook bestand is tegen inbraak, aanslagen en aardbevingen, schrijft de Amerikaanse site Techworld. De kosten voor het project zijn geraamd op 405 miljoen dollar. Het datacenter moet in april 2010 gereed zijn voor gebruik.

In samenwerking met Computable

Sun laat 30 zogenaamde Blackbox-containers in een koolmijn in Japan zakken om een ondergronds datacenter te bouwen dat de helft minder energie kost dan een rekencentrum op het aardoppervlak. Samen met een aantal Japanse partners heeft Sun het plan gevat een datacenter te vestigen in een oude steenkoolmijn op het Japanse eiland Honshu. De Blackbox-containers van het bedrijf bevatten een compleet serverpark inclusief intern netwerk, stroomdistributie en koeling. In de koolmijn zorgt het grondwater voor een constante temperatuur van 15 graden Celsius, zodat buiten de containers geen extra koeling vereist is. Sun werkt voor het project samen met 11 andere bedrijven. De groep verwacht jaarlijks 9 miljoen dollar te besparen aan elektriciteitskosten als het datacenter 30.000 cores bevat. In eerste instantie zal het serverpark uit 10.000 cores bestaan, verdeeld over 30 containers. De behuizingen worden op een diepte van 100 meter geplaatst, waardoor het datacenter niet alleen minder energie verbruikt, maar ook bestand is tegen inbraak, aanslagen en aardbevingen, schrijft de Amerikaanse site Techworld. De kosten voor het project zijn geraamd op 405 miljoen dollar. Het datacenter moet in april 2010 gereed zijn voor gebruik. In samenwerking met Computable