De bijeenkomst van de openSSO gebruikersgroep in België weerspiegelde de vragen van heel wat gebruikers van Suns open source producten.

Sun heeft het SSO (single sign on) deel van zijn Sun Access Management producten al zowat 10 jaar geleden in open source geplaatst. Zoals vaak vormde zich een bedrijvige community, met Sun als leider en leverancier van supportdiensten aan klanten. Toen kwam de overname van Sun door Oracle en openSSO bevond zich in een toestand die allicht heel wat van Sun's open source producten wacht: Oracle ziet het niet echt als een van zijn 'enterprise'-producten. Een aantal van de experten hebben overigens Sun al verlaten.

Voor de gebruikers speelt hier evenwel het open source karakter van de software in hun voordeel, want nu al springen bedrijven op die voorzien in ondersteuning tegen betaling. Zeg maar het 'klassieke' open source bedrijfsmodel van 'gratis software, betaalde ondersteuning'.

Op de gebruikersbijeenkomst van openSSO werd het woord gevoerd door vertegenwoordigers van Forgerock, een bedrijf opgericht door Sun-veteranen (en met wortels in het 'open source'-minnende Noorwegen). Het beoogt de verdere ontwikkeling en ondersteuning van Suns open source producten, eventueel aangevuld met consultancydiensten. En daarvan gaven ze al blijk op de bijeenkomst, met informatie over de 'entitlements'-faciliteit in openSSO. Die voorziet in een heel wat fijnere granulariteit in het authenticatie proces. Op die wijze kan zonder ingrijpen op toepassingen gedetailleerd het gebruik van resources of data worden toegestaan of verboden.

Voor leveranciers van oplossingen op basis van dergelijke Sun producten, zoals het Belgische ACA-IT, biedt het in ieder geval de keuze hetzij door te gaan met deze producten of over te stappen naar Oracle-producten, naargelang de wensen van hun klanten.

De bijeenkomst van de openSSO gebruikersgroep in België weerspiegelde de vragen van heel wat gebruikers van Suns open source producten. Sun heeft het SSO (single sign on) deel van zijn Sun Access Management producten al zowat 10 jaar geleden in open source geplaatst. Zoals vaak vormde zich een bedrijvige community, met Sun als leider en leverancier van supportdiensten aan klanten. Toen kwam de overname van Sun door Oracle en openSSO bevond zich in een toestand die allicht heel wat van Sun's open source producten wacht: Oracle ziet het niet echt als een van zijn 'enterprise'-producten. Een aantal van de experten hebben overigens Sun al verlaten. Voor de gebruikers speelt hier evenwel het open source karakter van de software in hun voordeel, want nu al springen bedrijven op die voorzien in ondersteuning tegen betaling. Zeg maar het 'klassieke' open source bedrijfsmodel van 'gratis software, betaalde ondersteuning'. Op de gebruikersbijeenkomst van openSSO werd het woord gevoerd door vertegenwoordigers van Forgerock, een bedrijf opgericht door Sun-veteranen (en met wortels in het 'open source'-minnende Noorwegen). Het beoogt de verdere ontwikkeling en ondersteuning van Suns open source producten, eventueel aangevuld met consultancydiensten. En daarvan gaven ze al blijk op de bijeenkomst, met informatie over de 'entitlements'-faciliteit in openSSO. Die voorziet in een heel wat fijnere granulariteit in het authenticatie proces. Op die wijze kan zonder ingrijpen op toepassingen gedetailleerd het gebruik van resources of data worden toegestaan of verboden. Voor leveranciers van oplossingen op basis van dergelijke Sun producten, zoals het Belgische ACA-IT, biedt het in ieder geval de keuze hetzij door te gaan met deze producten of over te stappen naar Oracle-producten, naargelang de wensen van hun klanten.