Ouderen die zich in steeds grotere getale inschrijven voor internetcursussen doen daar goed aan, zo schrijft de Sunday Times. Want googelen op het web houdt de hersenfuncties intact en vertraagt door de ouderdom veroorzaakte mentale achteruitgang die kan uitmonden in dementie.

Ouderen en computers, dat gaat volgens nieuw onderzoek goed samen. Vorsers van de universiteit van Californië Los Angeles (UCLA) hebben namelijk via hersenscans ontdekt dat het internet een stimulerender effect op het brein heeft dan bijvoorbeeld lezen, en dat die effecten nog merkbaar zijn nadat de computer al lang is afgezet.

Volgens onderzoeksleider Gary Small "is aangetoond dat bij oudere mensen met heel weinig computerervaring zoeken op het internet de patronen van de hersenactiviteit veranderen en hun brein beter functioneert". Small en zijn medewerkers onderzochten 24 mannen en vrouwen tussen de 55 en 78 jaar. De helft van hen had al internetervaring, de andere helft bestond uit nieuwelingen op het web.

De proefkonijnen werd eerst gevraagd om een aantal zoekopdrachten uit te voeren terwijl hun hersenen werden gescand via de fMRI-procedure. Daarbij werd de manier gemeten waarop bloed door de hersenen stroomt, zodat kon worden nagegaan welke delen van ons brein wel en niet actief zijn.

Vervolgens mochten de deelnemers naar huis, waar ze in de twee weken die volgden zeker zeven keer één uur per dag specifieke taken op de computer moesten uitvoeren. Daarop werden de hersens opnieuw gescand terwijl er opnieuw zoekopdrachten onder toezicht werden uitgevoerd.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de impact van een 'websearch' onmiddellijk merkbaar werd. De eerste scan toonde al verhoogde activiteit aan in de hersengebieden die taal, lezen, geheugen en visie bepalen. Tegen de tijd van de tweede en laatste scan bleek dat ook andere delen van het brein, zoals de frontale gyrus, die een belangrijke rol speelt bij ons werkgeheugen en onze besluitvorming, waren geactiveerd.

Daaruit werd geconcludeerd dat zoeken op het internet zowel de hersencellen als de 'paden' die hen verbinden stimuleert. "Online zoeken blijkt een simpele vorm van hersentraining te zijn die bij oudere volwassenen de kennis vergroot", zegt co-onderzoekster Teena Moody. Zij gelooft dat de hersenen bij het googelen sterker worden geactiveerd dan bij het lezen van een boek omdat op het internet meerdere taken tegelijk moeten worden verricht. Als voorbeelden geeft ze het bijhouden van informatie in het eigen geheugen terwijl tegelijkertijd de informatie op het computerscherm wordt verwerkt, zowel in woord als in beeld.

Bron: Belga

Ouderen die zich in steeds grotere getale inschrijven voor internetcursussen doen daar goed aan, zo schrijft de Sunday Times. Want googelen op het web houdt de hersenfuncties intact en vertraagt door de ouderdom veroorzaakte mentale achteruitgang die kan uitmonden in dementie. Ouderen en computers, dat gaat volgens nieuw onderzoek goed samen. Vorsers van de universiteit van Californië Los Angeles (UCLA) hebben namelijk via hersenscans ontdekt dat het internet een stimulerender effect op het brein heeft dan bijvoorbeeld lezen, en dat die effecten nog merkbaar zijn nadat de computer al lang is afgezet. Volgens onderzoeksleider Gary Small "is aangetoond dat bij oudere mensen met heel weinig computerervaring zoeken op het internet de patronen van de hersenactiviteit veranderen en hun brein beter functioneert". Small en zijn medewerkers onderzochten 24 mannen en vrouwen tussen de 55 en 78 jaar. De helft van hen had al internetervaring, de andere helft bestond uit nieuwelingen op het web. De proefkonijnen werd eerst gevraagd om een aantal zoekopdrachten uit te voeren terwijl hun hersenen werden gescand via de fMRI-procedure. Daarbij werd de manier gemeten waarop bloed door de hersenen stroomt, zodat kon worden nagegaan welke delen van ons brein wel en niet actief zijn. Vervolgens mochten de deelnemers naar huis, waar ze in de twee weken die volgden zeker zeven keer één uur per dag specifieke taken op de computer moesten uitvoeren. Daarop werden de hersens opnieuw gescand terwijl er opnieuw zoekopdrachten onder toezicht werden uitgevoerd. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de impact van een 'websearch' onmiddellijk merkbaar werd. De eerste scan toonde al verhoogde activiteit aan in de hersengebieden die taal, lezen, geheugen en visie bepalen. Tegen de tijd van de tweede en laatste scan bleek dat ook andere delen van het brein, zoals de frontale gyrus, die een belangrijke rol speelt bij ons werkgeheugen en onze besluitvorming, waren geactiveerd. Daaruit werd geconcludeerd dat zoeken op het internet zowel de hersencellen als de 'paden' die hen verbinden stimuleert. "Online zoeken blijkt een simpele vorm van hersentraining te zijn die bij oudere volwassenen de kennis vergroot", zegt co-onderzoekster Teena Moody. Zij gelooft dat de hersenen bij het googelen sterker worden geactiveerd dan bij het lezen van een boek omdat op het internet meerdere taken tegelijk moeten worden verricht. Als voorbeelden geeft ze het bijhouden van informatie in het eigen geheugen terwijl tegelijkertijd de informatie op het computerscherm wordt verwerkt, zowel in woord als in beeld. Bron: Belga