Swift-ceo Lazaro Campos ontkent dat zijn onderneming een nieuw elektronisch systeem heeft ontwikkeld voor de douane. Dat bericht was nochtans verschenen in La Libre Belgique. De krant schreef dat het systeem er kwam op vraag van Noël Colpin, de chef van de Belgische douane.

"Het nieuwe elektronische douanesysteem dat Colpin voorstelt, klinkt goed op papier, maar er is nog niets concreet", aldus Campos tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van Swift. "Onze onderneming zou allicht de aangewezen partij zijn om een systeem uit te dokteren voor papierloze transacties, maar tot nu toe is er nog maar één gesprek geweest daarover. Ik was dan ook verbaasd te lezen dat er zelfs al tests zouden uitgevoerd zijn."

Swift, de coöperatieve die instaat voor het berichtenverkeer tussen 8000 banken, past wel zijn netwerkorganisatie grondig aan in de komende maanden. In 2006 kwam de organisatie in opspraak, toen bleek dat het bedrijf gegevens over Europese banktransacties doorspeelde aan de Amerikaanse overheid.

Swift bouwt op dit moment een nieuw operationeel datacenter in Zwitserland. Hierdoor zal het dubbel van de gegevens over Europese transacties niet langer bijgehouden worden in een datacenter in de VS (wat vandaag nog wel gebeurt), maar in het neutrale Alpenland. Het nieuwe controlecentrum zou in 2009 in gebruik genomen worden.

"Als de VS nog gegevens over Europese transacties willen, zullen ze die voortaan moeten opvragen via de Europese overheden", aldus financieel directeur Francis Verbever van Swift. "Rechtsreeks kunnen we die dan niet meer bezorgen. De VS kan wel nog gegevens over transacties tussen Europese en niet-Europese partijen opvragen."

Overigens heeft Swift in 2007 een recordgroei gekend. Het aantal verwerkte financiële berichten steeg met 22 procent tegenover 2006, tot een totaal van 3,5 miljard stuks of gemiddeld 14 miljoen per dag. Tijdens de eerste maanden van 2008 zette de groei zich door: in april lag het aantal berichten ongeveer 18 procent hoger op jaarbasis.

Het bedrijf nam eerder al het engagement op zich om de kosten voor de klant tegen 2011 met de helft te doen zakken. Vorig jaar werd de gemiddelde prijs per bericht daarom al met 16 procent verlaagd.

De nettowinst van Swift bedroeg in 2007 23 miljoen euro. De bedrijfsopbrengsten stegen van 562 miljoen euro in 2006 tot 568 miljoen vorig jaar.

Swift-ceo Lazaro Campos ontkent dat zijn onderneming een nieuw elektronisch systeem heeft ontwikkeld voor de douane. Dat bericht was nochtans verschenen in La Libre Belgique. De krant schreef dat het systeem er kwam op vraag van Noël Colpin, de chef van de Belgische douane. "Het nieuwe elektronische douanesysteem dat Colpin voorstelt, klinkt goed op papier, maar er is nog niets concreet", aldus Campos tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van Swift. "Onze onderneming zou allicht de aangewezen partij zijn om een systeem uit te dokteren voor papierloze transacties, maar tot nu toe is er nog maar één gesprek geweest daarover. Ik was dan ook verbaasd te lezen dat er zelfs al tests zouden uitgevoerd zijn." Swift, de coöperatieve die instaat voor het berichtenverkeer tussen 8000 banken, past wel zijn netwerkorganisatie grondig aan in de komende maanden. In 2006 kwam de organisatie in opspraak, toen bleek dat het bedrijf gegevens over Europese banktransacties doorspeelde aan de Amerikaanse overheid. Swift bouwt op dit moment een nieuw operationeel datacenter in Zwitserland. Hierdoor zal het dubbel van de gegevens over Europese transacties niet langer bijgehouden worden in een datacenter in de VS (wat vandaag nog wel gebeurt), maar in het neutrale Alpenland. Het nieuwe controlecentrum zou in 2009 in gebruik genomen worden. "Als de VS nog gegevens over Europese transacties willen, zullen ze die voortaan moeten opvragen via de Europese overheden", aldus financieel directeur Francis Verbever van Swift. "Rechtsreeks kunnen we die dan niet meer bezorgen. De VS kan wel nog gegevens over transacties tussen Europese en niet-Europese partijen opvragen." Overigens heeft Swift in 2007 een recordgroei gekend. Het aantal verwerkte financiële berichten steeg met 22 procent tegenover 2006, tot een totaal van 3,5 miljard stuks of gemiddeld 14 miljoen per dag. Tijdens de eerste maanden van 2008 zette de groei zich door: in april lag het aantal berichten ongeveer 18 procent hoger op jaarbasis. Het bedrijf nam eerder al het engagement op zich om de kosten voor de klant tegen 2011 met de helft te doen zakken. Vorig jaar werd de gemiddelde prijs per bericht daarom al met 16 procent verlaagd. De nettowinst van Swift bedroeg in 2007 23 miljoen euro. De bedrijfsopbrengsten stegen van 562 miljoen euro in 2006 tot 568 miljoen vorig jaar.