Gartner trekt zijn voorspellingen voor de it-uitgaven van 2011 licht op. Dat is vooral te danken aan de opkomst van de tablets.

Het analistenkantoor ziet voor 2011 nu een groei in de it-uitgaven van 5,6 procent tot 3,6 biljoen dollar, tegenover het eerder voorspelde 5,4 procent. Die stijging heeft te maken met het feit dat Gartner ook de tablets heeft opgenomen in de cijfers voor hardwareuitgaven. Op die manier bedraagt de hardwaregroei dit jaar niet 7,5 procent maar wel 9,5 procent.

Wereldwijd zou er volgens Gartner dit jaar 29,4 miljard dollar gespendeerd worden aan tablet pc's. In 2010 was dat nog 9,6 miljard dollar. Tot 2015 verwachten de analisten daar trouwens een stijging met gemiddeld 52 procent per jaar.

Naast de 9,5 procent groei in hardware, ziet Gartner ook een groei van 7,6 procent in bedrijfssoftware, 5 procent in it-diensten en 4,9 procent in telecom.

Overigens verwachten de analisten ook dat de it-uitgaven in het Midden-Oosten wel hinder zouden kunnen ondervinden van de onrust aldaar. Toch zou de impact op het wereldwijde niveau weinig significant zijn, klinkt het. De impact van de gebeurtenissen in Japan wordt door Gartner nog steeds geëvalueerd. De onderzoekers kijken momenteel vooral naar eventuele problemen in de toeleveringsketen van elektronische componenten en naar de potentieel lagere it-vraag.

Gartner trekt zijn voorspellingen voor de it-uitgaven van 2011 licht op. Dat is vooral te danken aan de opkomst van de tablets. Het analistenkantoor ziet voor 2011 nu een groei in de it-uitgaven van 5,6 procent tot 3,6 biljoen dollar, tegenover het eerder voorspelde 5,4 procent. Die stijging heeft te maken met het feit dat Gartner ook de tablets heeft opgenomen in de cijfers voor hardwareuitgaven. Op die manier bedraagt de hardwaregroei dit jaar niet 7,5 procent maar wel 9,5 procent. Wereldwijd zou er volgens Gartner dit jaar 29,4 miljard dollar gespendeerd worden aan tablet pc's. In 2010 was dat nog 9,6 miljard dollar. Tot 2015 verwachten de analisten daar trouwens een stijging met gemiddeld 52 procent per jaar. Naast de 9,5 procent groei in hardware, ziet Gartner ook een groei van 7,6 procent in bedrijfssoftware, 5 procent in it-diensten en 4,9 procent in telecom. Overigens verwachten de analisten ook dat de it-uitgaven in het Midden-Oosten wel hinder zouden kunnen ondervinden van de onrust aldaar. Toch zou de impact op het wereldwijde niveau weinig significant zijn, klinkt het. De impact van de gebeurtenissen in Japan wordt door Gartner nog steeds geëvalueerd. De onderzoekers kijken momenteel vooral naar eventuele problemen in de toeleveringsketen van elektronische componenten en naar de potentieel lagere it-vraag.