Gartner zegt dat de verschuiving naar mobiele apparaten op de computermarkt sneller en heviger verloopt dan verwacht. Tegen 2016 zouden de pc's in de minderheid zijn.

Volgens Gartner zal de verkoop van tablets dit jaar met 70 procent stijgen, tot 197 miljoen stuks. Die van smartphones neemt naar verwachting met 6,9 procent toe tot 1,9 miljard stuks.

Structurele evolutie

Daar staat tegenover dat de verkoop van gewone pc's en laptops dit jaar met 3,5 procent zou dalen tot 339 miljoen, denkt Gartner. Het gaat hier niet om een conjunctuurtrend, maar een structurele evolutie, meent het onderzoeksbureau.

De totale wereldwijde markt voor pc's, tablets en smartphones zal dit jaar met 9 procent groeien tot 2,41 miljard apparaten. In 2017 rekent het onderzoeksbureau op 2,96 miljard apparaten.

Android en iOS

De leidende besturingssystemen worden Android (Google) en iOS (Apple). Voor Windows Phone en Blackberry ziet Gartner weinig kansen.

Ook het verschil tussen tablets en smartphones zou op termijn vervagen, doordat de beeldschermgrootte naar elkaar toe zal groeien. (Belga/MI)

Gartner zegt dat de verschuiving naar mobiele apparaten op de computermarkt sneller en heviger verloopt dan verwacht. Tegen 2016 zouden de pc's in de minderheid zijn. Volgens Gartner zal de verkoop van tablets dit jaar met 70 procent stijgen, tot 197 miljoen stuks. Die van smartphones neemt naar verwachting met 6,9 procent toe tot 1,9 miljard stuks. Structurele evolutie Daar staat tegenover dat de verkoop van gewone pc's en laptops dit jaar met 3,5 procent zou dalen tot 339 miljoen, denkt Gartner. Het gaat hier niet om een conjunctuurtrend, maar een structurele evolutie, meent het onderzoeksbureau. De totale wereldwijde markt voor pc's, tablets en smartphones zal dit jaar met 9 procent groeien tot 2,41 miljard apparaten. In 2017 rekent het onderzoeksbureau op 2,96 miljard apparaten. Android en iOS De leidende besturingssystemen worden Android (Google) en iOS (Apple). Voor Windows Phone en Blackberry ziet Gartner weinig kansen. Ook het verschil tussen tablets en smartphones zou op termijn vervagen, doordat de beeldschermgrootte naar elkaar toe zal groeien. (Belga/MI)