Tactus is een nieuwe technologie waarmee op toestellen met touchschermen een toetsenbord tevoorschijn kan worden getoverd met fysieke toetsen die je onder je vingers voelt en kan indrukken.

De toetsenbordjes op de touchschermen van smartphones en tablets zijn niet allemaal even gebruiksvriendelijk. Zeker als je snel tekst wil ingeven op de kleinere schermen van smartphones, raak je wel eens de verkeerde toetsen aan. Met wat hulpmiddelen, zoals het laten trillen van de toetsjes, kan je de aanraakervaring verbeteren. Maar de ervaring van een fysiek toetsenbord benaderen ze niet.

Het Amerikaanse bedrijf Tactus Technology ontwikkelde hiervoor een oplossing. Het dynamische Tactus toetsenbord biedt echte fysieke toetsen waar je je vingers op kan zetten en die je kan indrukken. De Tactile Layer komt in de plaats van het glazen of plastic touchscherm van smartphones, tablets en andere touchtoestellen. Het heeft een dikte van 0,75 mm tot 1 mm en de toplaag met een dikte van 200 nm is vervormbaar: onder de toplaag loopt een vloeistof door microkanaaltjes die door minuscule gaatjes in de toplaag wordt gebracht om toetsen of andere vormen te creëren.

Het mooie is dat je de reliëftoetsen zal kunnen activeren wanneer je ze nodig hebt en weer laten verdwijnen zodat je weer over een gewoon aanraakscherm beschikt. Het 'opbouwen' van de fysieke toetsen zou slechts een seconde duren. En van de onderliggende componenten zou niets te zien zijn als je de fysieke toetsen deactiveert. Toestellen met de Tactile Layer technologie zouden in 2013 op de markt komen volgens Tactus Technology.

Tactus is een nieuwe technologie waarmee op toestellen met touchschermen een toetsenbord tevoorschijn kan worden getoverd met fysieke toetsen die je onder je vingers voelt en kan indrukken. De toetsenbordjes op de touchschermen van smartphones en tablets zijn niet allemaal even gebruiksvriendelijk. Zeker als je snel tekst wil ingeven op de kleinere schermen van smartphones, raak je wel eens de verkeerde toetsen aan. Met wat hulpmiddelen, zoals het laten trillen van de toetsjes, kan je de aanraakervaring verbeteren. Maar de ervaring van een fysiek toetsenbord benaderen ze niet. Het Amerikaanse bedrijf Tactus Technology ontwikkelde hiervoor een oplossing. Het dynamische Tactus toetsenbord biedt echte fysieke toetsen waar je je vingers op kan zetten en die je kan indrukken. De Tactile Layer komt in de plaats van het glazen of plastic touchscherm van smartphones, tablets en andere touchtoestellen. Het heeft een dikte van 0,75 mm tot 1 mm en de toplaag met een dikte van 200 nm is vervormbaar: onder de toplaag loopt een vloeistof door microkanaaltjes die door minuscule gaatjes in de toplaag wordt gebracht om toetsen of andere vormen te creëren. Het mooie is dat je de reliëftoetsen zal kunnen activeren wanneer je ze nodig hebt en weer laten verdwijnen zodat je weer over een gewoon aanraakscherm beschikt. Het 'opbouwen' van de fysieke toetsen zou slechts een seconde duren. En van de onderliggende componenten zou niets te zien zijn als je de fysieke toetsen deactiveert. Toestellen met de Tactile Layer technologie zouden in 2013 op de markt komen volgens Tactus Technology.