'Photos of You', zo heet de nieuwe functie die Instagram op 16 mei lanceert. Het geeft de gebruikers van Instagram de mogelijkheid om hun afbeeldingen te taggen. Tot nu toe kunnen personen enkel benoemd worden in een bijschrift onder de afbeelding. Vervolgens krijgen de aangehaalde personen een nieuwsbericht dat hen naar de foto doorverwijst.

Facebook achterna?

Met behulp van 'Photos of You' zal dat proces wat vlotter verlopen. De foto's komen onmiddellijk bij de getagde personen terecht. De afbeeldingen komen echter wel niet onmiddellijk op de hoofdpagina van het profiel terecht maar in een apart mapje.

Mensen taggen in foto's kan wel enkel met de gebruikersnamen en geen hashtags zoals dat nu gebeurt in de subscripties. Hashtags in bijschriften zullen wel nog steeds werken. Om na te gaan of er mensen in een afbeelding benoemd zijn, volstaat het om één maal op de foto te klikken om de namen te laten verschijnen, die je meteen ook kunnen doorverwijzen naar hun profielpagina.

De nieuwe functie doet enorm denken aan het tagsysteem op Facebook. Een groot verschil is echter dat bij 'Photos of You' enkel eigen foto's kunnen worden getagd. Terwijl het bij Facebook mogelijk is om personen in foto's van vrienden te taggen. Instagram laat dan wel weer toe iedereen met een account te taggen tegenover enkel vrienden.

Gênante foto's vermijden

De kans om mensen te benoemen in foto's biedt natuurlijk mogelijkheden om gênante plaatjes van vrienden openbaar te maken. En daar heeft Instagram rekening mee gehouden. Zo bestaat de mogelijkheid om foto's die je zelf niet leuk vindt, verborgen te houden op je profiel. Of, indien een afbeelding niet voor publicatie vatbaar is, kan de foto volledig van het profiel verwijderd worden of als ongepast gerapporteerd worden. En voor diegene die nog steeds niet gerust gesteld zijn, is het ook mogelijk de settings zo in te stellen dat eerst toestemming wordt gevraagd vooraleer een getagde foto op de profielpagina verschijnt.

De nieuwe functie, die trouwens meteen beschikbaar zal zijn als een app voor iOS- en Androidgebruikers, zou het aantal uren die mensen doorbrengen op Instagram wel eens drastisch kunnen verhogen, bemerkt CNN. Terwijl de gemiddelde gebruiker nu reeds vier uur per maand aan het fotoplatform spendeert. (LS)

'Photos of You', zo heet de nieuwe functie die Instagram op 16 mei lanceert. Het geeft de gebruikers van Instagram de mogelijkheid om hun afbeeldingen te taggen. Tot nu toe kunnen personen enkel benoemd worden in een bijschrift onder de afbeelding. Vervolgens krijgen de aangehaalde personen een nieuwsbericht dat hen naar de foto doorverwijst. Facebook achterna? Met behulp van 'Photos of You' zal dat proces wat vlotter verlopen. De foto's komen onmiddellijk bij de getagde personen terecht. De afbeeldingen komen echter wel niet onmiddellijk op de hoofdpagina van het profiel terecht maar in een apart mapje. Mensen taggen in foto's kan wel enkel met de gebruikersnamen en geen hashtags zoals dat nu gebeurt in de subscripties. Hashtags in bijschriften zullen wel nog steeds werken. Om na te gaan of er mensen in een afbeelding benoemd zijn, volstaat het om één maal op de foto te klikken om de namen te laten verschijnen, die je meteen ook kunnen doorverwijzen naar hun profielpagina. De nieuwe functie doet enorm denken aan het tagsysteem op Facebook. Een groot verschil is echter dat bij 'Photos of You' enkel eigen foto's kunnen worden getagd. Terwijl het bij Facebook mogelijk is om personen in foto's van vrienden te taggen. Instagram laat dan wel weer toe iedereen met een account te taggen tegenover enkel vrienden. Gênante foto's vermijden De kans om mensen te benoemen in foto's biedt natuurlijk mogelijkheden om gênante plaatjes van vrienden openbaar te maken. En daar heeft Instagram rekening mee gehouden. Zo bestaat de mogelijkheid om foto's die je zelf niet leuk vindt, verborgen te houden op je profiel. Of, indien een afbeelding niet voor publicatie vatbaar is, kan de foto volledig van het profiel verwijderd worden of als ongepast gerapporteerd worden. En voor diegene die nog steeds niet gerust gesteld zijn, is het ook mogelijk de settings zo in te stellen dat eerst toestemming wordt gevraagd vooraleer een getagde foto op de profielpagina verschijnt. De nieuwe functie, die trouwens meteen beschikbaar zal zijn als een app voor iOS- en Androidgebruikers, zou het aantal uren die mensen doorbrengen op Instagram wel eens drastisch kunnen verhogen, bemerkt CNN. Terwijl de gemiddelde gebruiker nu reeds vier uur per maand aan het fotoplatform spendeert. (LS)