Veel bedrijfsdata staan onbeschermd buiten de firewall, aldus de eerste Digital Information Index van Symantec.

Op basis van een rondvraag bij 4.506 organisaties in 36 landen, heeft security- en dataspecialist Symantec in zijn 'State of Information'-rapport een eerste Digital Information Index opgesteld. Daaruit blijkt dat wereldwijd haast de helft van alle bedrijfsdata, in casu 46 procent, zich buiten de bedrijfsfirewall bevindt op mobiele toestellen en in cloudomgevingen. Voor kleine en middel grote bedrijven stijgt dat tot 53 procent, en in sommige landen neemt het zelfs buitensporige vormen aan. Zo klokt India af op 83 procent, en China op 60 procent. Dat alles resulteert vaak in een inefficiënt gebruik van opslagcapaciteit, gekoppeld aan verhoogde risico's op dataverlies. Zo bleek 42 procent van de data duplicaten te zijn, terwijl niet minder dan 69 procent van de respondenten in de voorbije 12 maanden belangrijke bedrijfsinformatie, inclusief vertrouwelijke informatie, verloren heeft.

Alles even goed beschermen is helaas al een hele tijd geen haalbare kaart meer in de bedrijfswereld (en zelfs voor consumenten). Security wordt een kwestie van 'focus' en dat is ook het advies van Symantec en andere securityspecialisten. Focus op de bescherming van data en informatie, en bescherm die in functie van hun belang (je beschermt bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten dan ook meer tijdens de stille periode voor de aankondiging, dan nadat je ze hebt gepubliceerd). Zorg voor een efficiënte opslag van de data en informatie, met het gebruik van de meest aangewezen opslagsystemen voor elk type data (afhankelijk van belang, gebruik, reglementeringen en wetgeving).

Wees voorts duidelijk in het beleid dat terzake wordt gevoerd: welke data mag waar onder welke omstandigheden worden opgeslagen, en vervolgens door wie van waar geraadpleegd en/of bewerkt. En dwing de naleving van het beleid terzake af. Bovendien moet de aanpak ook voldoende flexibel zijn om zowel nieuwe bedrijfsnoden, als nieuwe types van eindgebruikerstoestellen en opslagsystemen aan te kunnen. Om niet te spreken over de nieuwe, steeds meer overweldigende hoeveelheden data.

Veel bedrijfsdata staan onbeschermd buiten de firewall, aldus de eerste Digital Information Index van Symantec. Op basis van een rondvraag bij 4.506 organisaties in 36 landen, heeft security- en dataspecialist Symantec in zijn 'State of Information'-rapport een eerste Digital Information Index opgesteld. Daaruit blijkt dat wereldwijd haast de helft van alle bedrijfsdata, in casu 46 procent, zich buiten de bedrijfsfirewall bevindt op mobiele toestellen en in cloudomgevingen. Voor kleine en middel grote bedrijven stijgt dat tot 53 procent, en in sommige landen neemt het zelfs buitensporige vormen aan. Zo klokt India af op 83 procent, en China op 60 procent. Dat alles resulteert vaak in een inefficiënt gebruik van opslagcapaciteit, gekoppeld aan verhoogde risico's op dataverlies. Zo bleek 42 procent van de data duplicaten te zijn, terwijl niet minder dan 69 procent van de respondenten in de voorbije 12 maanden belangrijke bedrijfsinformatie, inclusief vertrouwelijke informatie, verloren heeft. Alles even goed beschermen is helaas al een hele tijd geen haalbare kaart meer in de bedrijfswereld (en zelfs voor consumenten). Security wordt een kwestie van 'focus' en dat is ook het advies van Symantec en andere securityspecialisten. Focus op de bescherming van data en informatie, en bescherm die in functie van hun belang (je beschermt bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten dan ook meer tijdens de stille periode voor de aankondiging, dan nadat je ze hebt gepubliceerd). Zorg voor een efficiënte opslag van de data en informatie, met het gebruik van de meest aangewezen opslagsystemen voor elk type data (afhankelijk van belang, gebruik, reglementeringen en wetgeving). Wees voorts duidelijk in het beleid dat terzake wordt gevoerd: welke data mag waar onder welke omstandigheden worden opgeslagen, en vervolgens door wie van waar geraadpleegd en/of bewerkt. En dwing de naleving van het beleid terzake af. Bovendien moet de aanpak ook voldoende flexibel zijn om zowel nieuwe bedrijfsnoden, als nieuwe types van eindgebruikerstoestellen en opslagsystemen aan te kunnen. Om niet te spreken over de nieuwe, steeds meer overweldigende hoeveelheden data.