Het wetsontwerp voorziet straffen tot vijftig miljoen euro indien internetbedrijven niet snel genoeg illegale content uit de lucht halen en weigeren samen te werken.

Ettelijke deskundigen vrezen echter dat netwerken als Facebook zich gedwongen zullen zien ook in twijfelgevallen niet-strafbare uitingen te kortwieken om op veilig te kunnen spelen. Een andere kritiek is dat de maatregelen eigenlijk hun doel voorbijschieten: ze zouden de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting schade toebrengen. Ook binnen de zwart-rode regeringscoalitie is het wetsontwerp omstreden.

Het wetsontwerp voorziet straffen tot vijftig miljoen euro indien internetbedrijven niet snel genoeg illegale content uit de lucht halen en weigeren samen te werken. Ettelijke deskundigen vrezen echter dat netwerken als Facebook zich gedwongen zullen zien ook in twijfelgevallen niet-strafbare uitingen te kortwieken om op veilig te kunnen spelen. Een andere kritiek is dat de maatregelen eigenlijk hun doel voorbijschieten: ze zouden de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting schade toebrengen. Ook binnen de zwart-rode regeringscoalitie is het wetsontwerp omstreden.