We signaleerden enkele dagen geleden nog dat er nooit zoveel nieuwe ICT-vacatures waren als nu, en een oplossing lijkt op middellange termijn niet meteen voorhanden. Uit nieuwe cijfers van de KU Leuven en de Universiteit Gent blijkt dat steeds minder studenten kiezen voor een opleiding Informatica.

Aan de KU Leuven schreven zich in 2003 443 studenten in voor de opleiding Informatica, terwijl dat er vorig jaar nog maar 279 waren. De Universiteit Gent stelt een gelijkaardige daling vast. Ook in het volwassenenonderwijs is er een dalende interesse voor de opleiding: van 2.431 ingeschreven studenten in 2004 naar 2.136 vorig jaar. Waar het schoentje precies wringt is niet meten duidelijk. Informatici in België zijn nagenoeg zeker van werk - een merendeel van de laatstejaarsstudenten krijgt nog voor het einde van de opleiding een contract aangeboden en Agoria spreekt over 14.000 vacatures - en bovendien worden ze doorgaans vrij goed betaald. In De Morgen stelt Patrick Slaets, economisch adviseur voor de ICT-sector bij Agoria, dat mensen die zich laten omscholen tot informatici zo mogelijk nog meer gewild zijn op de arbeidsmarkt. "Bedrijven verkiezen steeds meer informatici die ook algemenere vaardigheden hebben opgedaan", aldus Slaets.

We signaleerden enkele dagen geleden nog dat er nooit zoveel nieuwe ICT-vacatures waren als nu, en een oplossing lijkt op middellange termijn niet meteen voorhanden. Uit nieuwe cijfers van de KU Leuven en de Universiteit Gent blijkt dat steeds minder studenten kiezen voor een opleiding Informatica. Aan de KU Leuven schreven zich in 2003 443 studenten in voor de opleiding Informatica, terwijl dat er vorig jaar nog maar 279 waren. De Universiteit Gent stelt een gelijkaardige daling vast. Ook in het volwassenenonderwijs is er een dalende interesse voor de opleiding: van 2.431 ingeschreven studenten in 2004 naar 2.136 vorig jaar. Waar het schoentje precies wringt is niet meten duidelijk. Informatici in België zijn nagenoeg zeker van werk - een merendeel van de laatstejaarsstudenten krijgt nog voor het einde van de opleiding een contract aangeboden en Agoria spreekt over 14.000 vacatures - en bovendien worden ze doorgaans vrij goed betaald. In De Morgen stelt Patrick Slaets, economisch adviseur voor de ICT-sector bij Agoria, dat mensen die zich laten omscholen tot informatici zo mogelijk nog meer gewild zijn op de arbeidsmarkt. "Bedrijven verkiezen steeds meer informatici die ook algemenere vaardigheden hebben opgedaan", aldus Slaets.