Het tekort aan mainframekennis dat dreigt door het op pensioen gaan van heel wat mainframespecialisten stelt ondernemingen bloot aan tal van risico's, en kan heel wat geld kosten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het informaticabedrijf Compuware bij 520 cio's, waarvan 30 uit de Benelux. 71 procent van de bevraagde cio's gaat er van uit dat het dreigende tekort aan mainframedeskundigheid hun onderneming pijn zal doen. Ze zijn vooral bezorgd over verhoogde applicatierisico's (58 procent), verlaagde productiviteit (58 procent) en meer projecten die over tijd gaan (53 procent).

Een mainframeapplicatie die één minuut niet werkt, kan volgens de studie ongeveer 14.000 dollar aan verloren inkomsten tot gevolg hebben. In de Benelux gaan cio's er van uit dat een faling van één minuut zelfs 20.000 dollar kan kosten.

Het onderzoek bevestigt dat de reeds hoge kosten en de risico's dreigen toe te nemen wegens het tekort aan mainframekennis en -ervaring als gevolg van de ouder wordende mainframespecialisten die op pensioen gaan.

Ervaren ontwikkelaars zijn belangrijk voor ondernemingen. Daarom gaat bijna de helft (43 procent) van de operationele mainframe-uitgaven naar het loon van de mainframespecialisten.

Het verlies aan kennis en ervaring wanneer ze met pensioen gaan zal leiden tot hogere kosten omdat onervaren ontwikkelaars meer tijd zullen spenderen aan het onder controle krijgen van de mainframeapplicaties. Die leercurve houdt in dat er een groter risico op fouten is en verlies aan inkomsten door het uitvallen van een mainframetoepassing.

Van de bevraagde cio's zegt 79 procent dat het uitvallen van een mainframeapplicatie een aanzienlijk zakelijk risico is. Volgens 78 procent zullen mainframeapplicaties het komende decennium belangrijk blijven voor ondernemingen. 70 procent verklaart dat kostenbesparingen meer risico's dan baten zullen inhouden.

Het tekort aan mainframekennis dat dreigt door het op pensioen gaan van heel wat mainframespecialisten stelt ondernemingen bloot aan tal van risico's, en kan heel wat geld kosten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het informaticabedrijf Compuware bij 520 cio's, waarvan 30 uit de Benelux. 71 procent van de bevraagde cio's gaat er van uit dat het dreigende tekort aan mainframedeskundigheid hun onderneming pijn zal doen. Ze zijn vooral bezorgd over verhoogde applicatierisico's (58 procent), verlaagde productiviteit (58 procent) en meer projecten die over tijd gaan (53 procent). Een mainframeapplicatie die één minuut niet werkt, kan volgens de studie ongeveer 14.000 dollar aan verloren inkomsten tot gevolg hebben. In de Benelux gaan cio's er van uit dat een faling van één minuut zelfs 20.000 dollar kan kosten. Het onderzoek bevestigt dat de reeds hoge kosten en de risico's dreigen toe te nemen wegens het tekort aan mainframekennis en -ervaring als gevolg van de ouder wordende mainframespecialisten die op pensioen gaan. Ervaren ontwikkelaars zijn belangrijk voor ondernemingen. Daarom gaat bijna de helft (43 procent) van de operationele mainframe-uitgaven naar het loon van de mainframespecialisten. Het verlies aan kennis en ervaring wanneer ze met pensioen gaan zal leiden tot hogere kosten omdat onervaren ontwikkelaars meer tijd zullen spenderen aan het onder controle krijgen van de mainframeapplicaties. Die leercurve houdt in dat er een groter risico op fouten is en verlies aan inkomsten door het uitvallen van een mainframetoepassing. Van de bevraagde cio's zegt 79 procent dat het uitvallen van een mainframeapplicatie een aanzienlijk zakelijk risico is. Volgens 78 procent zullen mainframeapplicaties het komende decennium belangrijk blijven voor ondernemingen. 70 procent verklaart dat kostenbesparingen meer risico's dan baten zullen inhouden.