Digitale kaartenproducent Tele Atlas heeft gps-fabrikant TomTom voor de keuze geplaatst: ofwel het bod van concurrent Garmin opnieuw overtroeven, ofwel met lege handen achterblijven.

Sinds gisteren, 1 november, heeft TomTom 5 dagen om te reageren op het bod van 24,50 euro per aandeel, dat het Amerikaanse Garmin deed op Tele Atlas. 24,50 euro, dat is in totaal zo'n 2,3 miljard euro. Het bod van TomTom bedroeg 21,25 euro per aandeel, goed voor 1,8 miljard euro.

Het bestuur van Tele Atlas stelt nu kordaat dat het bod van Garmin 'superieur' is. Daarom steunt het nu het Amerikaanse bod, in afwachting van een eventuele reactie van TomTom. Tot het bod van Garmin bindend is, blijft de directie van Tele Atlas wel TomTom genegen. Ook zal het bestuur resoluut voor TomTom kiezen als het beslist om het bod van Garmin te evenaren.

Tele Atlas zelf zit ook niet stil. Het bedrijf meldde gisteren een meerderheidsbelang van 76 procent te hebben genomen in het Georigin, uit Zuid-Afrika. Dat is een firma die kaartinformatie verzamelt van West-, Oost- en Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft bovendien een belang van 49 procent in MapIT, dat de rechten heeft over een kaartendatabank van Zuid-Afrika en Nigeria. Tele Atlas zegt zo in te spelen op het groeiende toerisme in Afrika en de bijhorende nood aan gps-informatie.

Digitale kaartenproducent Tele Atlas heeft gps-fabrikant TomTom voor de keuze geplaatst: ofwel het bod van concurrent Garmin opnieuw overtroeven, ofwel met lege handen achterblijven. Sinds gisteren, 1 november, heeft TomTom 5 dagen om te reageren op het bod van 24,50 euro per aandeel, dat het Amerikaanse Garmin deed op Tele Atlas. 24,50 euro, dat is in totaal zo'n 2,3 miljard euro. Het bod van TomTom bedroeg 21,25 euro per aandeel, goed voor 1,8 miljard euro. Het bestuur van Tele Atlas stelt nu kordaat dat het bod van Garmin 'superieur' is. Daarom steunt het nu het Amerikaanse bod, in afwachting van een eventuele reactie van TomTom. Tot het bod van Garmin bindend is, blijft de directie van Tele Atlas wel TomTom genegen. Ook zal het bestuur resoluut voor TomTom kiezen als het beslist om het bod van Garmin te evenaren. Tele Atlas zelf zit ook niet stil. Het bedrijf meldde gisteren een meerderheidsbelang van 76 procent te hebben genomen in het Georigin, uit Zuid-Afrika. Dat is een firma die kaartinformatie verzamelt van West-, Oost- en Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft bovendien een belang van 49 procent in MapIT, dat de rechten heeft over een kaartendatabank van Zuid-Afrika en Nigeria. Tele Atlas zegt zo in te spelen op het groeiende toerisme in Afrika en de bijhorende nood aan gps-informatie.