Dat maakte Telegram, dat wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt als alternatief voor WhatsApp, bekend in een Tweet. In totaal gaat het om 78 kanalen in 12 verschillende landen. Die werden door de terroristische organisatie gebruikt om propaganda te verspreiden sinds oktober. Toen lanceerde de messenger-app een nieuwe functie waarmee gebruikers berichten kunnen verspreiden naar een onbeperkt aantal volgers.

Telegram sloot de kanalen af na enkele reacties van verontruste lezers, die zagen dat dergelijke publieke kanalen vooral veel positieve reacties kregen op de aanslagen in Parijs.

De messenger-app kan publieke kanalen identificeren en bijgevolg ook blokkeren, maar raakt niet aan de groepsgesprekken en chats. En hoewel er hoogstwaarschijnlijk ook veel aanstootgevende commentaren worden geplaatst in zulke privégesprekken, benadrukt Telegram dat die niet gecontroleerd zullen worden, om zo de vrijheid van meningsuiting te garanderen.

Extra maatregelen

De ontwikkelaars van de app laten verder nog weten dat ze extra maatregelen zullen nemen. Zo voert de dienst nu enkele aanpassingen door om het makkelijker te maken om het bestaan van zulke kanalen te rapporteren. Nu kunnen gebruikers aanstootgevende content al melden via een speciaal e-mailadres, maar dat wordt dus binnenkort makkelijker.

Het is al langer bekend dat Telegram een graag gebruikt communicatiemiddel van terroristen is. Dat concludeerden de Europese inlichtingendiensten, omdat de berichten die worden verzonden versleuteld zijn en dus niet te zien zijn wanneer die onderschept worden. Dat is wel enkel het geval bij privégesprekken. De openbare kanalen zijn dus wel publiek toegankelijk en ook de groepsgesprekken worden niet volledig versleuteld.

Na de aanslagen in Parijs komen die gecodeerde berichten onder zware druk te staan. Onder meer de Britse premier David Cameron zei al dat hij strenger wil optreden tegen apps die versleutelde berichten gebruiken om de privacy van de gebruikers te garanderen. Hij pleit voor een alternatief dat de overheid toelaat om in sommige gevallen toegang te krijgen tot die berichten. (MVM)

Dat maakte Telegram, dat wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt als alternatief voor WhatsApp, bekend in een Tweet. In totaal gaat het om 78 kanalen in 12 verschillende landen. Die werden door de terroristische organisatie gebruikt om propaganda te verspreiden sinds oktober. Toen lanceerde de messenger-app een nieuwe functie waarmee gebruikers berichten kunnen verspreiden naar een onbeperkt aantal volgers. Telegram sloot de kanalen af na enkele reacties van verontruste lezers, die zagen dat dergelijke publieke kanalen vooral veel positieve reacties kregen op de aanslagen in Parijs. De messenger-app kan publieke kanalen identificeren en bijgevolg ook blokkeren, maar raakt niet aan de groepsgesprekken en chats. En hoewel er hoogstwaarschijnlijk ook veel aanstootgevende commentaren worden geplaatst in zulke privégesprekken, benadrukt Telegram dat die niet gecontroleerd zullen worden, om zo de vrijheid van meningsuiting te garanderen. Extra maatregelenDe ontwikkelaars van de app laten verder nog weten dat ze extra maatregelen zullen nemen. Zo voert de dienst nu enkele aanpassingen door om het makkelijker te maken om het bestaan van zulke kanalen te rapporteren. Nu kunnen gebruikers aanstootgevende content al melden via een speciaal e-mailadres, maar dat wordt dus binnenkort makkelijker. Het is al langer bekend dat Telegram een graag gebruikt communicatiemiddel van terroristen is. Dat concludeerden de Europese inlichtingendiensten, omdat de berichten die worden verzonden versleuteld zijn en dus niet te zien zijn wanneer die onderschept worden. Dat is wel enkel het geval bij privégesprekken. De openbare kanalen zijn dus wel publiek toegankelijk en ook de groepsgesprekken worden niet volledig versleuteld. Na de aanslagen in Parijs komen die gecodeerde berichten onder zware druk te staan. Onder meer de Britse premier David Cameron zei al dat hij strenger wil optreden tegen apps die versleutelde berichten gebruiken om de privacy van de gebruikers te garanderen. Hij pleit voor een alternatief dat de overheid toelaat om in sommige gevallen toegang te krijgen tot die berichten. (MVM)