Telenet en Norkring worstelen met DVB-T-dekking

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het digitale televisieaanbod van Telenet via de ether (ook wel dvb-t genoemd), waarvoor het telecombedrijf een overeenkomst afsloot met Norkring, komt er “nog dit jaar” aan. Alleen worstelen beide bedrijven nog met de dekking binnenshuis. Zoals bekend kocht Norkring eind 2008 een belang van 49 procent in het zenderpark van de VRT, waarna het midden 2009 de nodige licenties en bijbehorende frequenties kreeg voor het aanbieden van digitale televisie en radio via de ether. Voorlopig sloot voorlopig enkel Telenet een overeenkomst met Norkring om een dvb-t-aanbod uit te werken.

Het digitale televisieaanbod van Telenet via de ether (ook wel dvb-t genoemd), waarvoor het telecombedrijf een overeenkomst afsloot met Norkring, komt er “nog dit jaar” aan. Alleen worstelen beide bedrijven nog met de dekking binnenshuis.

Zoals bekend kocht Norkring eind 2008 een belang van 49 procent in het zenderpark van de VRT, waarna het midden 2009 de nodige licenties en bijbehorende frequenties kreeg voor het aanbieden van digitale televisie en radio via de ether. Voorlopig sloot voorlopig enkel Telenet een overeenkomst met Norkring om een dvb-t-aanbod uit te werken.

Hoewel Telenet-ceo tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten toegaf dat “ooit de datum mei 2011 genoemd is” voor de lancering van een commercieel aanbod, moest hij de effectieve lancering nog even de wacht aanzeggen. “We lanceren ons commercieel dvd-t-aanbod zeker nog dit jaar, en dat is zelfs een understatement. Maar we zoeken nog steeds naar een manier om voldoende dekking binnenshuis te krijgen. We zijn dat samen met Norkring technisch aan het valideren.”

Het probleem is blijkbaar historisch. “Het was al bekend dat het VRT-antennepark in het verleden niet volledig dekkend was. Bepaalde radiozenders ondervonden vaak problemen.” Sickinghe zegt daarom dat het nu onfatsoenlijk zou zijn om een aanbod te lanceren waarvan het weet dat de dekking binnenshuis onvoldoende zou zijn. “KPN heeft dat ooit ook gedaan, met de boodschap dat je je ‘bakje’ in de vensterbank moet zetten. Dat kunnen wij niet maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content