Telenet en Voo hebben samen een kandidatuur ingediend voor de vierde Belgische 3G-licentie. Dat vernam Data News van verschillende betrouwbare bronnen dicht bij het dossier. Het is de eerste keer dat twee Belgische telco's de handen in elkaar slaan om een mobiel aanbod in de markt te kunnen zetten.

Naast Telenet en Voo, werden de voorbije maanden ook Vodafone, Numericable, de mediagroep Vivendi en zelfs China Mobile genoemd als potentiële kandidaten, maar toch werd er maar één dossier ingediend bij het BIPT.

De oproep tot kandidaten werd midden maart gelanceerd, en de kandidaturen konden tot afgelopen vrijdag worden ingediend. De Belgische regulator voor postdiensten en telecommunicatie zal de kandidatuur nu verder onderzoeken.

Telenet wil niet reageren op het nieuws. Woordvoerder Stefan Coenjaerts houdt het bij 'geen commentaar'. Maar het feit dat het bedrijf een dossier heeft ingediend, kan wel verklaren waarom Telenet naar eigen zeggen niet geïnteresseerd is in een overname van Mobistar.

Datang? Vraag blijft ook of Telenet en Voo in zee zullen gaan met de Chinese technologiefabrikant Datang. Dat bedrijf wil de Europese markt betreden met een alternatieve 3G-technologie (TD-SCDMA), en heeft daarvoor al toenadering gezocht tot beide telco's.

Geïnteresseerden in een gsm-licentie kunnen een interessante zaak doen als ze in zee gaan met Datang, want dat bedrijf biedt scherpere prijzen aan dan de concurrentie. Nadeel is dat de TD-SCDMA-technologie voor 3G nog niet gebruikt wordt in Europa, waar het al W-CDMA en UMTS is wat de klok slaat.

Eind 2010 had Telenet 200.000 klanten voor mobiele telefonie. De Waalse kabelaar heeft tot op heden nog geen mobiel aanbod.

Later op het jaar zullen ook vier 4G-licenties geveild worden. Dat is de vierde generatie gsm-technologie, die snel mobiel dataverkeer mogelijk maakt. Momenteel heeft geen enkele operator een 4G-licentie.

Telenet en Voo hebben samen een kandidatuur ingediend voor de vierde Belgische 3G-licentie. Dat vernam Data News van verschillende betrouwbare bronnen dicht bij het dossier. Het is de eerste keer dat twee Belgische telco's de handen in elkaar slaan om een mobiel aanbod in de markt te kunnen zetten. Naast Telenet en Voo, werden de voorbije maanden ook Vodafone, Numericable, de mediagroep Vivendi en zelfs China Mobile genoemd als potentiële kandidaten, maar toch werd er maar één dossier ingediend bij het BIPT. De oproep tot kandidaten werd midden maart gelanceerd, en de kandidaturen konden tot afgelopen vrijdag worden ingediend. De Belgische regulator voor postdiensten en telecommunicatie zal de kandidatuur nu verder onderzoeken. Telenet wil niet reageren op het nieuws. Woordvoerder Stefan Coenjaerts houdt het bij 'geen commentaar'. Maar het feit dat het bedrijf een dossier heeft ingediend, kan wel verklaren waarom Telenet naar eigen zeggen niet geïnteresseerd is in een overname van Mobistar. Datang? Vraag blijft ook of Telenet en Voo in zee zullen gaan met de Chinese technologiefabrikant Datang. Dat bedrijf wil de Europese markt betreden met een alternatieve 3G-technologie (TD-SCDMA), en heeft daarvoor al toenadering gezocht tot beide telco's. Geïnteresseerden in een gsm-licentie kunnen een interessante zaak doen als ze in zee gaan met Datang, want dat bedrijf biedt scherpere prijzen aan dan de concurrentie. Nadeel is dat de TD-SCDMA-technologie voor 3G nog niet gebruikt wordt in Europa, waar het al W-CDMA en UMTS is wat de klok slaat. Eind 2010 had Telenet 200.000 klanten voor mobiele telefonie. De Waalse kabelaar heeft tot op heden nog geen mobiel aanbod. Later op het jaar zullen ook vier 4G-licenties geveild worden. Dat is de vierde generatie gsm-technologie, die snel mobiel dataverkeer mogelijk maakt. Momenteel heeft geen enkele operator een 4G-licentie.