Telenet gaf gisteren vrij die de meeste bedrijven wegstoppen in een kluis: de omvang van hun investeringen per klant. Het bedrijf wou daarmee onderstrepen dat beleggers geen verrassingen moeten verwachten in de vorm van hoge kapitaalsuitgaven voor glasvezelaansluitingen. Die komen er gewoon niet.

Meteen heeft de concurrentie ook het signaal dat de Vlaamse marktleider elke prijsverlaging of kwaliteitsverhoging gemakkelijk kan counteren. Zo zal Telenet tegen midden 2009 overal beschikken over een netwerk van 600 MHz, in plaats van de vroegere 450 MHz. Kostprijs: 16 euro per aangesloten huis (de beperktheid van die 450 MHz werd bij de invoering van digitale tv als reden opgegeven voor het schrappen van 8 analoge kanalen).

Het "Pulsar"-project, dat begin dit jaar begon en 5 jaar loopt, zal de capaciteit verdrievoudigen door het aantal optische nodes drastisch op te trekken en het aantal huizen per optische node van 1400 naar 500 te verminderen. Aangezien de kabel een gedeeld medium is, heeft elke gebruiker meer capaciteit als het aantal gebruikers op een bepaald stuk daalt. Kostprijs: 35 euro per aangesloten huis.

Uiteindelijk zal Telenet nog eens capaciteit winnen door kanalen met zeer weinig kijkers niet meer te broadcasten, maar alleen nog naar die weinige gebruiker uit te sturen. Kostprijs: 4 euro per aangesloten huis.

Technisch directeur Jan Vorstermans verwacht dat de investeringen, die 22,7% van de omzet uitmaakten in 2007 (inclusief de kost van settopboxen), in de toekomst verder relatief zullen dalen. Het duurste project bij Telenet is al achter de rug. De uitbreiding van de terugweg (het signaal van de klant naar de centrale) van 25 naar 65 Mhz kostte 40 euro per aangesloten huis. Het goedkoopst was het optrekken van de capaciteit door betere modulatietechnieken. Kostprijs: 0,2 euro per aangesloten huis.

Telenet zal in de tweede jaarhelft ook de nieuwe Euro Docsis 3.0 standaard uittesten op het terrein. Volgens technisch directeur Jan Vorstermans levert die technologie gewaarborgde internetsnelheden van 150 mbps over het hele netwerk. Dat is flink sneller dan de Vdsl2-technologie die Belgacom nu begint uit te rollen en die alleen over zeer korte afstanden 100 mbps haalt en al na enkele honderden meters terugvalt tot 30 mbps.

Het Telenet-netwerk telt 1,9 miljoen aangesloten huizen.

Telenet gaf gisteren vrij die de meeste bedrijven wegstoppen in een kluis: de omvang van hun investeringen per klant. Het bedrijf wou daarmee onderstrepen dat beleggers geen verrassingen moeten verwachten in de vorm van hoge kapitaalsuitgaven voor glasvezelaansluitingen. Die komen er gewoon niet. Meteen heeft de concurrentie ook het signaal dat de Vlaamse marktleider elke prijsverlaging of kwaliteitsverhoging gemakkelijk kan counteren. Zo zal Telenet tegen midden 2009 overal beschikken over een netwerk van 600 MHz, in plaats van de vroegere 450 MHz. Kostprijs: 16 euro per aangesloten huis (de beperktheid van die 450 MHz werd bij de invoering van digitale tv als reden opgegeven voor het schrappen van 8 analoge kanalen). Het "Pulsar"-project, dat begin dit jaar begon en 5 jaar loopt, zal de capaciteit verdrievoudigen door het aantal optische nodes drastisch op te trekken en het aantal huizen per optische node van 1400 naar 500 te verminderen. Aangezien de kabel een gedeeld medium is, heeft elke gebruiker meer capaciteit als het aantal gebruikers op een bepaald stuk daalt. Kostprijs: 35 euro per aangesloten huis. Uiteindelijk zal Telenet nog eens capaciteit winnen door kanalen met zeer weinig kijkers niet meer te broadcasten, maar alleen nog naar die weinige gebruiker uit te sturen. Kostprijs: 4 euro per aangesloten huis. Technisch directeur Jan Vorstermans verwacht dat de investeringen, die 22,7% van de omzet uitmaakten in 2007 (inclusief de kost van settopboxen), in de toekomst verder relatief zullen dalen. Het duurste project bij Telenet is al achter de rug. De uitbreiding van de terugweg (het signaal van de klant naar de centrale) van 25 naar 65 Mhz kostte 40 euro per aangesloten huis. Het goedkoopst was het optrekken van de capaciteit door betere modulatietechnieken. Kostprijs: 0,2 euro per aangesloten huis. Telenet zal in de tweede jaarhelft ook de nieuwe Euro Docsis 3.0 standaard uittesten op het terrein. Volgens technisch directeur Jan Vorstermans levert die technologie gewaarborgde internetsnelheden van 150 mbps over het hele netwerk. Dat is flink sneller dan de Vdsl2-technologie die Belgacom nu begint uit te rollen en die alleen over zeer korte afstanden 100 mbps haalt en al na enkele honderden meters terugvalt tot 30 mbps. Het Telenet-netwerk telt 1,9 miljoen aangesloten huizen.