Yelo, zo heet de nieuwe boorling van Telenet. Het is een platform om televisie en films te kijken over je eigen draadloze wifi-netwerk op je pc, iPhone en iPad.

"Het gaat nu niet meer over bekijken wat je maar wilt en wanneer je maar wilt, maar ook over tv kijken waar je dat wilt", stelde Telenet-ceo Duco Sickinghe in zijn toelichting. "Het is tv op 3 schermen: op je laptop, op je iPad of op je iPhone." Hij voegt er onmiddellijk aan toe dat er volop aan gewerkt wordt om Yelo ook voor Android-toestellen in orde te krijgen.

Yelo streamt de digitale televisie van Telenet over je wifi netwerk naar je mobiele toestellen. Het bedrijf gaat ook zijn zowat 1400 hotspots openstellen voor Yelo. "Het moet wel binnen het 'closed broadband'-principe blijven. Dat is gewoon een kwestie van rechten."

Met Yelo kan je ten eerste live naar televisie kijken. Voorlopig gaat het maar om 10 zenders - en daar zijn de Vmma- en de SBS-zenders vooralsnog niet bij. "Dit is nog maar het begin. We gaan het aanbod stap voor stap uitbreiden door overeenkomsten te sluiten met andere zenders." Ook zal de live tv in een eerste fase nog niet voor pc beschikbaar zijn.

Ten tweede is er de tv-gids, die de volledige look & feel gekregen heeft van die van de digibox. Je kan daarmee ook je digicorder programmeren van op afstand. Ten derde biedt Yelo ook een 'tv-theek', waarmee je toegang hebt een (voorlopig bescheiden) filmaanbod. En tenslotte zijn Twitter en Facebook geïntegreerd in Yelo,

6 maanden Yelo, dat vannacht om 0u00 opengesteld wordt, is voorlopig enkel beschikbaar voor Telenet-klanten met een internet- en een digitale tv-aansluiting. De komende zes maanden mag iedereen de dienst gratis uitproberen. Telenet maakte duidelijk dat het commerciële model - Duco Sickinghe liet even het woord 'micropayments' vallen - in de loop van die zes maanden zal uitgewerkt worden.

Intussentijd verwacht het bedrijf feedback van gebruikers. Telenet spreekt van 'co-creation'. "We hebben een bedrijf ingeschakeld dat actief zal communiceren naar klanten en gebruikers om ideeën te spuien over Yelo", vertelt Sickinghe. "Wij brengen het product niet naar de markt, de markt brengt het naar Telenet." Een soort van 'crowdsourcing', zeg maar. Het woord 'bèta' of pilootfase wil Telenet echter niet in de mond nemen.

Telenet gaf wel mee dat het dataverbruik van Yelo in de eerste 6 maanden zal meetellen in je maandelijkse verbruik (de zogenaamde 'Telemeter'). Al maakt het bedrijf zich sterk dat dat bij normaal gebruik geen problemen zou mogen opleveren. "Maar voor BasicNet-klanten zullen we voorlopig wel een geste doen", werd daar aan toegevoegd.

Sickinghe benadrukte dat het om "unieke, Vlaamse technologie" gaat. Een groot deel van Yelo werd intern bij Telenet uitgewerkt. Het Hasseltse Androme, dat al eerder voor Telenet werkte, hielp bij de programmatie.

Yelo, zo heet de nieuwe boorling van Telenet. Het is een platform om televisie en films te kijken over je eigen draadloze wifi-netwerk op je pc, iPhone en iPad. "Het gaat nu niet meer over bekijken wat je maar wilt en wanneer je maar wilt, maar ook over tv kijken waar je dat wilt", stelde Telenet-ceo Duco Sickinghe in zijn toelichting. "Het is tv op 3 schermen: op je laptop, op je iPad of op je iPhone." Hij voegt er onmiddellijk aan toe dat er volop aan gewerkt wordt om Yelo ook voor Android-toestellen in orde te krijgen. Yelo streamt de digitale televisie van Telenet over je wifi netwerk naar je mobiele toestellen. Het bedrijf gaat ook zijn zowat 1400 hotspots openstellen voor Yelo. "Het moet wel binnen het 'closed broadband'-principe blijven. Dat is gewoon een kwestie van rechten." Met Yelo kan je ten eerste live naar televisie kijken. Voorlopig gaat het maar om 10 zenders - en daar zijn de Vmma- en de SBS-zenders vooralsnog niet bij. "Dit is nog maar het begin. We gaan het aanbod stap voor stap uitbreiden door overeenkomsten te sluiten met andere zenders." Ook zal de live tv in een eerste fase nog niet voor pc beschikbaar zijn. Ten tweede is er de tv-gids, die de volledige look & feel gekregen heeft van die van de digibox. Je kan daarmee ook je digicorder programmeren van op afstand. Ten derde biedt Yelo ook een 'tv-theek', waarmee je toegang hebt een (voorlopig bescheiden) filmaanbod. En tenslotte zijn Twitter en Facebook geïntegreerd in Yelo, 6 maanden Yelo, dat vannacht om 0u00 opengesteld wordt, is voorlopig enkel beschikbaar voor Telenet-klanten met een internet- en een digitale tv-aansluiting. De komende zes maanden mag iedereen de dienst gratis uitproberen. Telenet maakte duidelijk dat het commerciële model - Duco Sickinghe liet even het woord 'micropayments' vallen - in de loop van die zes maanden zal uitgewerkt worden. Intussentijd verwacht het bedrijf feedback van gebruikers. Telenet spreekt van 'co-creation'. "We hebben een bedrijf ingeschakeld dat actief zal communiceren naar klanten en gebruikers om ideeën te spuien over Yelo", vertelt Sickinghe. "Wij brengen het product niet naar de markt, de markt brengt het naar Telenet." Een soort van 'crowdsourcing', zeg maar. Het woord 'bèta' of pilootfase wil Telenet echter niet in de mond nemen. Telenet gaf wel mee dat het dataverbruik van Yelo in de eerste 6 maanden zal meetellen in je maandelijkse verbruik (de zogenaamde 'Telemeter'). Al maakt het bedrijf zich sterk dat dat bij normaal gebruik geen problemen zou mogen opleveren. "Maar voor BasicNet-klanten zullen we voorlopig wel een geste doen", werd daar aan toegevoegd. Sickinghe benadrukte dat het om "unieke, Vlaamse technologie" gaat. Een groot deel van Yelo werd intern bij Telenet uitgewerkt. Het Hasseltse Androme, dat al eerder voor Telenet werkte, hielp bij de programmatie.