Telenet remt p2p en grootverbruik nu ook officieel af

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Telenet heeft zijn testen rond ‘traffic management’ en ‘traffic shaping’ afgerond. Het resultaat is een formele policy rond netwerkbeheer, waarbij p2p-verkeer en grootverbruik afgeremd wordt. Goed een jaar geleden raakte bekend dat Telenet de snelheid van peer-to-peertoepassingen voor bestandsuitwisseling bewust vertraagt: ‘traffic shaping’ in het telecomjargon. Een test van onbepaalde duur, heette het toen waarbij afhankelijk van de resultaten een beslissing zou genomen worden. Die is er ondertussen, en is vandaag gecommuniceerd aan de klanten. In een e-mail worden klanten doorverwezen naar een netwerkbeheerpolicy.

Telenet heeft zijn testen rond ‘traffic management’ en ‘traffic shaping’ afgerond. Het resultaat is een formele policy rond netwerkbeheer, waarbij p2p-verkeer en grootverbruik afgeremd wordt.

Goed een jaar geleden raakte bekend dat Telenet de snelheid van peer-to-peertoepassingen voor bestandsuitwisseling bewust vertraagt: ‘traffic shaping’ in het telecomjargon. Een test van onbepaalde duur, heette het toen waarbij afhankelijk van de resultaten een beslissing zou genomen worden. Die is er ondertussen, en is vandaag gecommuniceerd aan de klanten. In een e-mail worden klanten doorverwezen naar een netwerkbeheerpolicy.

Hoe vrij is vrij?

Daarin verduidelijkt Telenet onder meer wat de operator precies verstaat onder ‘vrij downloaden‘. In die formules past Telenet geen downloadlimiet, maar een ‘fair use policy’ toe. In de policy zegt Telenet nu voor het eerst vanaf hoeveel dataverkeer er een alarmbelletje gaat rinkelen bij de operator: 150 GB/maand of 250 GB/maand afhankelijk van het abonnementstype. Vanaf die grens beschouwt Telenet je als een grootverbruiker voor die maand én kan je snelheid tijdelijk beperkt worden tijdens piekperiodes. Die aanpassing gebeurt in stappen van 3 Mbps tot minimaal 1 Mbps. De bovengrens voor de ‘vrij downloaden’ abonnementen liggen overigens op 750 GB (Fibernet, Turbonet XL) en 1.250 GB (Fibernet 60 en XL).

Woordvoerder Stefan Coenjaerts verduidelijkt dat het merendeel van de klanten geen verschil zal merken. “Minder dan 5% van onze klanten gebruikt zijn basisvolume helemaal op. En minder dan 1% van de klanten beschouwen we als grootverbruikers. Het kan toch niet zijn dat we door hen toelaten dat de surfervaring van de 99% andere klanten er achteruit op gaat”, zegt Coenjaerts.

P2P-filesharing is dalende

In de policy zegt Telenet ook uitdrukkelijk dat peer-to-peerfilesharing minder bandbreedte toebedeeld krijgt, waarbij de detectie op protocolniveau gebeurt. “Dat is wat we in de test van het afgelopen jaar ook al deden. De policy formaliseert dit enkel”, zegt Coenjaerts. “Eigen aan p2p-filesharing is dat die applicaties meteen heel wat bandbreedte inpalmen wat je eigen surfervaring en die van anderen kan verstoren. Daarom reserveren we tijdens de drukke uren 80% van alle bandbreedte voor alle toepassingen behalve p2p-filesharing.” Dit systeem treedt enkel in werking bij zeer hoog gelijktijdig p2p-gebruik in jouw regio (één of meerdere nodes van het netwerk). In de rustige uren kan p2p-filesharing nooit meer dan 80% van de beschikbare bandbreedte innemen. Met p2p-filesharing doelt Telenet uitdrukkelijk op applicaties als BitTorrent, Gnutella, eMule en Vuze. Het gaat dus niet om applicaties als Skype of iTunes, applicaties waarmee je video en muziek streamt en ook niet over http-downloads of usenetverkeer.

Geen capaciteitsprobleem

Hoe groot het aandeel van p2p-filesharing in het netwerkverkeer van Telenet is, wil de woordvoerder niet kwijt, al zou dat aandeel wel aan het teruglopen zijn. Dat Telenet met capaciteitsproblemen kampt en daarom deze policy invoert, ontkent Coenjaerts met klem: “Alle providers doen aan netwerkbeheer. We willen enkel voor iedereen een optimale ervaring garanderen én transparant communiceren over onze aanpak zoals Europa en de nieuwe telecomwet dat ook verlangt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content