Telenet wil dat Netflix betaalt voor grootverbruik

Pieterjan Van Leemputten

Als het aan Telenet ligt dan moeten grote internetbedrijven zoals Netflix of Google meebetalen voor het gebruik van snel internet. Al is niet iedereen daarmee opgezet.

Als het aan Telenet ligt dan moeten grote internetbedrijven zoals Netflix of Google meebetalen voor het gebruik van snel internet. Al is niet iedereen daarmee opgezet.
“We vinden dat er potentieel is om de regulering te verscherpen zodat grootverbruikers die profiteren van deze snelheid hun deel betalen.” Met die ene zin gaf ceo John Porter aan onze collega’s van Kanaal Z te kennen dat hij grote internetbedrijven wil laten betalen. Geen nieuw standpunt, maar wel extra in de kijker gezet nu Telenet zijn netwerk uitbreidt en de lancering van Netflix nabij is.

Er zijn argumenten voor en tegen. Wie morgen massaal veel dataverkeer verbruikt als internetdienst vreet aan de capaciteit van een provider. Die moet daardoor sneller uitbreiden zonder dat dat noodzakelijk meer abonnees aantrekt. Daar komt nog bij dat internetproviders op hun beurt ook betalen voor het gebruik van internationale datanetwerken.

Anderzijds bevinden we ons met zo’n regeling op glad ijs. Niet alleen krijgt Telenet al flink wat inkomsten langs de gebruikerskant, u als telenetklant. Zo’n vergoeding benadeelt internetdiensten bovendien. Telenet biedt met Rex & Rio immers een concurrent van Netflix aan. Als Netflix door zo’n regeling meer moet betalen, denkt het misschien twee keer na voor het naar ons klein land komt, wat meer markt overlaat voor Telenet of Belgacom.

Bovendien is de term ‘grootgebruiker’ zeer ruim voor interpretatie. Als Netflix videostreams in 4K zou aanbieden dan verbruikt het veel. Maar de kans is klein dat de videoleverancier in zijn eerste maand een half miljoen Belgische klanten aantrekt en bijgevolg het netwerk van Telenet schaadt. Komiek John Oliver legde deze zomer in zijn show op geniale wijze uit hoe netneutraliteit in praktijk werkt.

Ook Vincent Van Quickenborne, enkele jaren terug nog minister van Telecommunicatie, was het niet eens en zegt dat er in het parlement geen meerderheid is voor gesleutel aan de netneutaliteit.

Sorry @Telenet. Maar België houdt vast aan netneutraliteit. In het parlement zullen jullie geen meerderheid vinden.

— VincentVQuickenborne (@VincentVQ) 1 september 2014



Peter Dedecker van N-VA verwacht evenmin dat zoiets in praktijk zal gebeuren. “Zowel in het federaal parlement als bij de EU is men voor een verbod op negatieve discriminatie.” Dat betekent dat internetdiensten niet bewust morgen worden vertraagd waardoor zo’n opstopping enkel voorvalt als het netwerk echt overbelast raakt, de zogenaamde ‘best effort’. “Natuurlijk moet het BIPT controleren of het dan echt een best effort is.”

Het kan andersTwee interessante details: Netflix betaalt Comcast en Verizon in de VS wel voor betere snelheden. Maar dit met grote tegenzin. De tv-dienst gaf gebruikers met trage verbindingen te kennen dat dit aan hun provider lag. Maar die bewerking, hoewel ze klopte, werd al snel ingetrokken toen Verizon hierover met juridische claims zwaaide.

Een ander aspect is dat Netflix graag wil samenwerken met providers. Zo leerde onze redactie recent dat het bedrijf zijn hele videocatalogus graag lokaal wil plaatsen bij lokale isp’s. In zo’n geval moet Telenet enkel verkeer binnen zijn eigen netwerk verwerken, wat de totale kost voor videostreaming stevig drukt.

Belgacom riep trouwens in 2008 al op dat Google hoort bij te betalen. Een uitspraak van toenmalige Executive vicepresident Scott Alcott. Vandaag CIO bij… Comcast. Dat Netflix laat betalen voor vlot verkeer naar internetklanten.

Update 17uur:
Reactie van Peter Dedecker toegevoegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content