Maar omdat topman Elon Musk aankondigde dit jaar mogelijk winstgevend te worden, reageerden beleggers verheugd. Het aandeel koerste na beurs tot 15 procent hoger.

In het vierde kwartaal kwam het verlies van Tesla, zonder eenmalige elementen, uit op 114 miljoen dollar. Het jaar voordien was er een negatief resultaat van 16,2 miljoen dollar. De omzet dikte stevig aan tot 1,75 miljard dollar, maar bleef daarmee onder de verwachtingen.

Musk denkt dit jaar 80.000 à 90.000 wagens aan de man te brengen. Dat is veel meer dan de ruim 50.000 die er in 2015 aan de man werden gebracht. Tesla ligt naar eigen zeggen op koers om dit jaar winstgevend te worden. Op 31 maart zou het Model 3, dat bedoeld is voor het grote publiek, op de markt gebracht worden.

Die wagen moet zo'n 35.000 dollar gaan kosten, maar door overheidskortingen zal de prijs in werkelijkheid waarschijnlijk lager uitvallen. De kleine sedan zal eind 2017 geleverd worden. Om bij de eersten te horen die een Model 3 geleverd krijgen, moet er op 31 maart of 1 april 1.000 dollar neergeteld worden in een Tesla winkel. Een reservering kan wereldwijd geplaatst worden, de VS krijgt dus geen voorrang.

In tegenstelling tot eerdere wagens van het bedrijf komt er maar één versie op de markt, er komt dus geen duurdere signature series. Musk zegt dat er de komende weken meer informatie zal volgen.

(Belga/WK)

Maar omdat topman Elon Musk aankondigde dit jaar mogelijk winstgevend te worden, reageerden beleggers verheugd. Het aandeel koerste na beurs tot 15 procent hoger.In het vierde kwartaal kwam het verlies van Tesla, zonder eenmalige elementen, uit op 114 miljoen dollar. Het jaar voordien was er een negatief resultaat van 16,2 miljoen dollar. De omzet dikte stevig aan tot 1,75 miljard dollar, maar bleef daarmee onder de verwachtingen. Musk denkt dit jaar 80.000 à 90.000 wagens aan de man te brengen. Dat is veel meer dan de ruim 50.000 die er in 2015 aan de man werden gebracht. Tesla ligt naar eigen zeggen op koers om dit jaar winstgevend te worden. Op 31 maart zou het Model 3, dat bedoeld is voor het grote publiek, op de markt gebracht worden.Die wagen moet zo'n 35.000 dollar gaan kosten, maar door overheidskortingen zal de prijs in werkelijkheid waarschijnlijk lager uitvallen. De kleine sedan zal eind 2017 geleverd worden. Om bij de eersten te horen die een Model 3 geleverd krijgen, moet er op 31 maart of 1 april 1.000 dollar neergeteld worden in een Tesla winkel. Een reservering kan wereldwijd geplaatst worden, de VS krijgt dus geen voorrang.In tegenstelling tot eerdere wagens van het bedrijf komt er maar één versie op de markt, er komt dus geen duurdere signature series. Musk zegt dat er de komende weken meer informatie zal volgen. (Belga/WK)