Test-Aankoop: ‘8 op 10 smartphone-verzekeringen zijn ronduit slecht’

© Thinkstock

Volgens Test-Aankoop staan er in bepaalde smartphone-verzekeringen onwettige bedingen. De organisatie doet een oproep aan Johan Vande Lanotte om hier tegen op te treden.

Verzekeringen die aangeboden worden bij de aankoop van een nieuwe smartphone, zijn volgens Test-Aankoop vaak van een slechte kwaliteit. De overheid moet dringend optreden tegen de onwettige bedingen in bepaalde verzekeringscontracten en zal daarover een brief sturen naar minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a).

Bij aankoop van een nieuwe smartphone stelt de verkoper vaak een verzekering voor tegen diefstal, ongelukken of defecten. Volgens Test-Aankoop zijn die contracten niet van goede kwaliteit. “Acht op de tien zijn zelfs ronduit slecht”, klinkt het. “Vaak is de dekking beperkt, bevat het contract onwettige bedingen en/of bepalingen die voor interpretatie vatbaar zijn. Daarbij komt dat de premie vaak buitensporig is in vergelijking met de gedekte risico’s en de kwaliteit van de dekking.”

Ingeperkte dekking Test-Aankoop klaagt onder meer aan dat de consument bij de aankoop van een smartphone en de bijbehorende verzekering nauwelijks de kans krijgt om de dekking onder de loep te nemen, terwijl die enorm verschilt naargelang het contract. Wat de oorzaken betreft die in aanmerking komen voor een tussenkomst, vond Test-Aankoop in alle contracten beperkingen of bepalingen die voor te veel interpretaties vatbaar zijn, waardoor de dekking sterk wordt ingeperkt.

‘Goede huisvader’Maar wat Test-Aankoop vooral verontrust, zijn de onwettige bedingen die vaak in de contracten staan. “Soms wordt de gebruiker bijvoorbeeld verplicht om zijn gsm ‘als een goede huisvader’ te gebruiken of verliest hij het recht op een vergoeding na twee gevallen van total loss, zelfs al loopt het contract nog. De gebruiker is dus niet meer gedekt, maar blijft wel betalen.”

Geen ‘Beste Koop’ Test-Aankoop heeft naar eigen zeggen nog nooit zoveel inbreuken op de verzekeringswet vastgesteld en besliste daarom geen “Beste Koop” aan te duiden. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content