Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft andermaal de hoge kost van gsm-gebruik in België aangeklaagd. Op basis van een vergelijkend Europees onderzoek vraagt Test-Aankoop de prijs van een nationale sms te begrenzen tot maximaal 0,06 euro. In het onderzoek bevindt België zich in de buik van het klassement.

"Het is niet uitzonderlijk dat, afhankelijk van de formule en het profiel, België tussen drie en vier keer duurder is", aldus de organisatie die 1.500 tarieven in acht Europese landen onderzocht. Op basis van drie verbruiksprofielen (licht, medium en intensief) toont de studie aan dat het in Nederland minder kostelijk is om te bellen en sms-en te versturen. "België is nooit het meest interessant, en Proximus en Mobistar (die ruim drie kwart van de Belgische abonnees totaliseren, nvdr) behoren nooit tot de minst dure aanbiedingen", betreurt onderzoeker David Wiame.

Volgens Test-Aankoop zijn de oorzaken van die toestand sinds lang gekend: afwezigheid van concurrentie, gebrek aan transparantie en het uitblijven van actie van het BIPT, de Belgische federale regulator. Voor Test-Aankoop stelt deze situatie de operatoren in staat om hun winstmarges aanzienlijk te verhogen gezien hun vaste kosten de voorbije jaren zijn afgenomen. "De consument wordt dus eens te meer getild", klaagde woordvoerder Jean-Philippe Ducart aan.

Test-Aankoop wijst op een paradox in de huidige toestand. De Europese Commissie heeft wel een prijzenplafond opgelegd aan de roamingtarieven voor mobiele gesprekken vanuit het buitenland en de kosten van transnationale sms'jes, maar op Belgisch niveau blijven gelijkaardige initiatieven uit.

"Dat leidt voor de Belgische consument tot aberrante toestanden: terwijl hij tussen 0,10 euro en 0,15 euro betaalt in nationale standaardformules, betaalt hij vanuit een Europees land naar zijn eigen land maximum 0,13 euro. In sommige gevallen is het beter de grens over te steken om goedkoper een sms naar België te versturen", klaagde Test-Aankoop aan.

De organisatie eist bijgevolg dat het BIPT de prijs van een nationale sms verlaagt tot 0,06 euro en vraagt een reeks andere maatregelen om een betere transparantie in de sector en een veel betere bescherming van de consument te verzekeren.

Test-Aankoop vraagt onder meer de creatie van een gestandaardiseerde tarieffiche voor operatoren, zoals in Frankrijk al bestaat, en een 'Telecomcode' waarin de looptijd van contracten beperkt wordt tot twaalf maanden, de verbrekingsvergoedingen aan banden worden gelegd en schadeloosstellingen bij verstoringen van het netwerk worden voorzien.

Om de Belgische consument toe te laten de optimale formule te kiezen, stelt Test-Aankoop zijn tariefsimulator tot 28 augustus gratis beschikbaar, via de website http://www.test-aankoop.be.

Bron: Belga

Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft andermaal de hoge kost van gsm-gebruik in België aangeklaagd. Op basis van een vergelijkend Europees onderzoek vraagt Test-Aankoop de prijs van een nationale sms te begrenzen tot maximaal 0,06 euro. In het onderzoek bevindt België zich in de buik van het klassement. "Het is niet uitzonderlijk dat, afhankelijk van de formule en het profiel, België tussen drie en vier keer duurder is", aldus de organisatie die 1.500 tarieven in acht Europese landen onderzocht. Op basis van drie verbruiksprofielen (licht, medium en intensief) toont de studie aan dat het in Nederland minder kostelijk is om te bellen en sms-en te versturen. "België is nooit het meest interessant, en Proximus en Mobistar (die ruim drie kwart van de Belgische abonnees totaliseren, nvdr) behoren nooit tot de minst dure aanbiedingen", betreurt onderzoeker David Wiame. Volgens Test-Aankoop zijn de oorzaken van die toestand sinds lang gekend: afwezigheid van concurrentie, gebrek aan transparantie en het uitblijven van actie van het BIPT, de Belgische federale regulator. Voor Test-Aankoop stelt deze situatie de operatoren in staat om hun winstmarges aanzienlijk te verhogen gezien hun vaste kosten de voorbije jaren zijn afgenomen. "De consument wordt dus eens te meer getild", klaagde woordvoerder Jean-Philippe Ducart aan. Test-Aankoop wijst op een paradox in de huidige toestand. De Europese Commissie heeft wel een prijzenplafond opgelegd aan de roamingtarieven voor mobiele gesprekken vanuit het buitenland en de kosten van transnationale sms'jes, maar op Belgisch niveau blijven gelijkaardige initiatieven uit. "Dat leidt voor de Belgische consument tot aberrante toestanden: terwijl hij tussen 0,10 euro en 0,15 euro betaalt in nationale standaardformules, betaalt hij vanuit een Europees land naar zijn eigen land maximum 0,13 euro. In sommige gevallen is het beter de grens over te steken om goedkoper een sms naar België te versturen", klaagde Test-Aankoop aan. De organisatie eist bijgevolg dat het BIPT de prijs van een nationale sms verlaagt tot 0,06 euro en vraagt een reeks andere maatregelen om een betere transparantie in de sector en een veel betere bescherming van de consument te verzekeren. Test-Aankoop vraagt onder meer de creatie van een gestandaardiseerde tarieffiche voor operatoren, zoals in Frankrijk al bestaat, en een 'Telecomcode' waarin de looptijd van contracten beperkt wordt tot twaalf maanden, de verbrekingsvergoedingen aan banden worden gelegd en schadeloosstellingen bij verstoringen van het netwerk worden voorzien. Om de Belgische consument toe te laten de optimale formule te kiezen, stelt Test-Aankoop zijn tariefsimulator tot 28 augustus gratis beschikbaar, via de website http://www.test-aankoop.be. Bron: Belga