6,5 miljard dollar legt chipfabrikant Texas Instruments op tafel om sectorgenoot National Semiconductor over te nemen.

Texas Instruments bood 25 dollar per aandeel National Semiconductor, 78 procent hoger dan de slotkoers van het bedrijf gisteren. De raden van bestuur van beide bedrijven hebben de overname al goedgekeurd.

De overname is vooral gericht op de analoge chipbusiness, lees: chips voor onder meer wasmachines maar ook voor militaire toepassingen. 43 procent van de omzet van Texas Instruments komt uit die business en ook National is erin gespecialiseerd. Analisten zien daarom in de overname vooral een aankoop van een klantenbestand. "Wij hebben een verkoopsploeg die nooit beter is geweest in de verkoop van analoge chips", klinkt het bij Texas Instruments. "Het is een opportuniteit om sneller te groeien."

Het is nog wachten op de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten, maar daar worden weinig problemen verwacht gezien de fragmentatie van de analoge chipmarkt. Tegenspelers van Texas Instruments en National zijn onder meer STMicroelectronics, Analog Devices en Linear Technology. De analoge chipmarkt zou in 2010 goed zijn geweest voor zowat 42 miljard dollar, waarbij Texas Instruments stond voor een aandeel van zo'n 14 procent en National voor 3 procent.

6,5 miljard dollar legt chipfabrikant Texas Instruments op tafel om sectorgenoot National Semiconductor over te nemen. Texas Instruments bood 25 dollar per aandeel National Semiconductor, 78 procent hoger dan de slotkoers van het bedrijf gisteren. De raden van bestuur van beide bedrijven hebben de overname al goedgekeurd. De overname is vooral gericht op de analoge chipbusiness, lees: chips voor onder meer wasmachines maar ook voor militaire toepassingen. 43 procent van de omzet van Texas Instruments komt uit die business en ook National is erin gespecialiseerd. Analisten zien daarom in de overname vooral een aankoop van een klantenbestand. "Wij hebben een verkoopsploeg die nooit beter is geweest in de verkoop van analoge chips", klinkt het bij Texas Instruments. "Het is een opportuniteit om sneller te groeien." Het is nog wachten op de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten, maar daar worden weinig problemen verwacht gezien de fragmentatie van de analoge chipmarkt. Tegenspelers van Texas Instruments en National zijn onder meer STMicroelectronics, Analog Devices en Linear Technology. De analoge chipmarkt zou in 2010 goed zijn geweest voor zowat 42 miljard dollar, waarbij Texas Instruments stond voor een aandeel van zo'n 14 procent en National voor 3 procent.