Opvallend toch hoe goed de Belgen het doen op de Semantic Technology Conference. Naar de sessies over Europese 'succesverhalen' gisteren namiddag, kwam de spreekwoordelijke anderhalve man en een paardenkop (misschien omdat er überhaupt zo weinig concrete Europese initiatieven zijn), maar aan het standje van Collibra was het vaak over de koppen lopen.

Overigens zijn er ook andere Belgen actief in San Jose. Zo is er een team aanwezig van de Waalse start-up Early Tracks, en kennen zowat alle aanwezigen intussen Lieven Janssen van The Data Tank. In die mate zelfs dat de jonge ontwikkelaar gevraagd werd om in een panel te zetelen rond de visualisering van RDF-data (resource description framework).

The Data Tank is een gloednieuw initiatief van de mensen achter de webapplicatie MyOwnDB. Bedoeling is om data van relatief grote bedrijven zoals de NMBS of Kinepolis te vertalen naar de semantische RDF-standaard, opdat externe ontwikkelaars daar dan op hun beurt nieuwe applicaties rond kunnen bouwen. Die applicaties zouden dan terecht komen in een soort van App Store, voor geïnteresseerde eindgebruikers.

"Het idee is een beetje dat wanneer consumenten een betere en duidelijkere interface kunnen raadplegen met meer mogelijkheden, ze ook vaker de trein nemen", legt Janssen uit. "Zo kan de NMBS in principe geld verdienen aan onze eindgebruikers. Terwijl de ontwikkelaars verdienen aan de applicaties, zoals in de App Store van Apple."

"In een later stadium zou het mogelijk moeten worden om een antwoord te formuleren op vragen zoals 'hoe kan ik zo snel mogelijk naar een film gaan kijken van mijn favoriete acteur?'" Daarvoor zou de data van de NMBS en Kinepolis aan elkaar gelinkt moeten worden, maar dat laten we over aan de ontwikkelaars. Zij kunnen applicaties schrijven op de publieke data-laag die wij willen aanbieden."

Echte klanten heeft The Data Tank nog niet, en op dit moment wordt er ook nog volop gezocht naar partners en investeerders. "Maar we zien hier echt wel brood in. We hebben niet voor niets tienduizenden euro's in het project geïnvesteerd. De software die gebruikt wordt, is trouwens voor een groot stuk dezelfde als die voor MyOwnDB. We hebben er enkel een semantische laag aan toegevoegd."

Toegegeven, The Data Tank is een leuk initiatief. Maar de vraag is of er in België al interesse zal zijn. Gaat een bedrijf zoals de NMBS bereid gevonden worden om zijn data vrijelijk te publiceren bij Janssen en co? "Misschien is het daar inderdaad nog wat vroeg voor", beaamt Lieven. "Maar het is nu vooral zaak om investeerders aan te trekken die in ons geloven. Op basis daarvan kunnen we dan echt van start gaan."

Opvallend toch hoe goed de Belgen het doen op de Semantic Technology Conference. Naar de sessies over Europese 'succesverhalen' gisteren namiddag, kwam de spreekwoordelijke anderhalve man en een paardenkop (misschien omdat er überhaupt zo weinig concrete Europese initiatieven zijn), maar aan het standje van Collibra was het vaak over de koppen lopen. Overigens zijn er ook andere Belgen actief in San Jose. Zo is er een team aanwezig van de Waalse start-up Early Tracks, en kennen zowat alle aanwezigen intussen Lieven Janssen van The Data Tank. In die mate zelfs dat de jonge ontwikkelaar gevraagd werd om in een panel te zetelen rond de visualisering van RDF-data (resource description framework). The Data Tank is een gloednieuw initiatief van de mensen achter de webapplicatie MyOwnDB. Bedoeling is om data van relatief grote bedrijven zoals de NMBS of Kinepolis te vertalen naar de semantische RDF-standaard, opdat externe ontwikkelaars daar dan op hun beurt nieuwe applicaties rond kunnen bouwen. Die applicaties zouden dan terecht komen in een soort van App Store, voor geïnteresseerde eindgebruikers. "Het idee is een beetje dat wanneer consumenten een betere en duidelijkere interface kunnen raadplegen met meer mogelijkheden, ze ook vaker de trein nemen", legt Janssen uit. "Zo kan de NMBS in principe geld verdienen aan onze eindgebruikers. Terwijl de ontwikkelaars verdienen aan de applicaties, zoals in de App Store van Apple." "In een later stadium zou het mogelijk moeten worden om een antwoord te formuleren op vragen zoals 'hoe kan ik zo snel mogelijk naar een film gaan kijken van mijn favoriete acteur?'" Daarvoor zou de data van de NMBS en Kinepolis aan elkaar gelinkt moeten worden, maar dat laten we over aan de ontwikkelaars. Zij kunnen applicaties schrijven op de publieke data-laag die wij willen aanbieden." Echte klanten heeft The Data Tank nog niet, en op dit moment wordt er ook nog volop gezocht naar partners en investeerders. "Maar we zien hier echt wel brood in. We hebben niet voor niets tienduizenden euro's in het project geïnvesteerd. De software die gebruikt wordt, is trouwens voor een groot stuk dezelfde als die voor MyOwnDB. We hebben er enkel een semantische laag aan toegevoegd." Toegegeven, The Data Tank is een leuk initiatief. Maar de vraag is of er in België al interesse zal zijn. Gaat een bedrijf zoals de NMBS bereid gevonden worden om zijn data vrijelijk te publiceren bij Janssen en co? "Misschien is het daar inderdaad nog wat vroeg voor", beaamt Lieven. "Maar het is nu vooral zaak om investeerders aan te trekken die in ons geloven. Op basis daarvan kunnen we dan echt van start gaan."