Thomas Lapauw, een leerling van de Kortrijkse Pleinschool, heeft in Vilvoorde de finale van de eerste Vlaamse Technologie Olympiade gewonnen.

Acties zoals de Olympiade zijn nodig, stelt technologiefederatie Agoria. "De leerlingenaantallen van nijverheidstechnische scholen dalen, en ook in het hoger onderwijs zien we die trend; het aantal ingenieurs halveerde op twintig jaar tijd. In september 2010 daalde het aantal generatiestudenten ICT met 10 procent tegenover 2009."

De finalisten namen het tegen elkaar op in een examen en moesten daarnaast ook programmeren, elektriciteitsverbindingen maken, een mechanicaproef afleggen en technisch tekenen. De winnaar ging naar huis met een prijzenpakket ter waarde van 1.000 euro.

Bij de finalisten waren 44 jongen en 4 meisjes. "De federatie wil de komende jaren meer vrouwelijk technologisch talent aanspreken, want technologie is niet langer macho", zo luidt het bij Agoria.

"Onze bedrijven roepen om technisch geschoold personeel, ingenieurs en ICT'ers", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Door jongeren warm te maken voor technologie, kunnen de vergrijzing en de lage instroom van jonge mensen worden aangepakt."

Aan de voorronde van de Olympiade namen 1.275 leerlingen uit de derde graad van 140 scholen deel. Zij legden een examen af met vragen over onder meer informatica, elektriciteit, chemie, mechanica en bouw. De gemiddelde score bedroeg 53 procent. Enkel zij die minstens 77 procentbehaalden, mochten woensdag deelnemen aan de finale.

De Technologie Olympiade is een initiatief van Agoria en van de scholen GroepT, HoGent, KHBO, KHK, KULeuven, UGent, VUB en KATHO.

Bron: Belga

Thomas Lapauw, een leerling van de Kortrijkse Pleinschool, heeft in Vilvoorde de finale van de eerste Vlaamse Technologie Olympiade gewonnen. Acties zoals de Olympiade zijn nodig, stelt technologiefederatie Agoria. "De leerlingenaantallen van nijverheidstechnische scholen dalen, en ook in het hoger onderwijs zien we die trend; het aantal ingenieurs halveerde op twintig jaar tijd. In september 2010 daalde het aantal generatiestudenten ICT met 10 procent tegenover 2009." De finalisten namen het tegen elkaar op in een examen en moesten daarnaast ook programmeren, elektriciteitsverbindingen maken, een mechanicaproef afleggen en technisch tekenen. De winnaar ging naar huis met een prijzenpakket ter waarde van 1.000 euro. Bij de finalisten waren 44 jongen en 4 meisjes. "De federatie wil de komende jaren meer vrouwelijk technologisch talent aanspreken, want technologie is niet langer macho", zo luidt het bij Agoria. "Onze bedrijven roepen om technisch geschoold personeel, ingenieurs en ICT'ers", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Door jongeren warm te maken voor technologie, kunnen de vergrijzing en de lage instroom van jonge mensen worden aangepakt." Aan de voorronde van de Olympiade namen 1.275 leerlingen uit de derde graad van 140 scholen deel. Zij legden een examen af met vragen over onder meer informatica, elektriciteit, chemie, mechanica en bouw. De gemiddelde score bedroeg 53 procent. Enkel zij die minstens 77 procentbehaalden, mochten woensdag deelnemen aan de finale. De Technologie Olympiade is een initiatief van Agoria en van de scholen GroepT, HoGent, KHBO, KHK, KULeuven, UGent, VUB en KATHO. Bron: Belga