Eerder gaf Facebook toe dat het voor 100.000 dollar aan politieke advertenties heeft verkocht aan pro-Russische 'trolls' die het Amerikaanse publiek wilden beïnvloeden. Nu heeft het internetbedrijf ook bekend gemaakt hoeveel en wanneer mensen die te zien kregen. "44 procent van de advertenties werden voor de Amerikaanse verkiezing van 8 november 2016 bekeken; bij 56 procent gebeurde dat erna'', aldus Facebook in een schriftelijke toelichting. De advertenties leken vaak te draaien om gevoelige maatschappelijke en politieke kwesties zoals wapenbezit, migratie en de positie van seksuele minderheden in de samenleving.

Het bedrijf meldde maandag dat het informatie over 3000 verdachte advertenties heeft overgedragen aan onderzoekers van het Amerikaanse Congres. Zij onderzoeken of Rusland heeft geprobeerd de verkiezing te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump, die zich vorige maand nog beklaagde over de kwestie. "De Ruslandgrap gaat door. Nu zijn het weer advertenties op Facebook'', schreef de president toen op Twitter.

Eerder gaf Facebook toe dat het voor 100.000 dollar aan politieke advertenties heeft verkocht aan pro-Russische 'trolls' die het Amerikaanse publiek wilden beïnvloeden. Nu heeft het internetbedrijf ook bekend gemaakt hoeveel en wanneer mensen die te zien kregen. "44 procent van de advertenties werden voor de Amerikaanse verkiezing van 8 november 2016 bekeken; bij 56 procent gebeurde dat erna'', aldus Facebook in een schriftelijke toelichting. De advertenties leken vaak te draaien om gevoelige maatschappelijke en politieke kwesties zoals wapenbezit, migratie en de positie van seksuele minderheden in de samenleving.Het bedrijf meldde maandag dat het informatie over 3000 verdachte advertenties heeft overgedragen aan onderzoekers van het Amerikaanse Congres. Zij onderzoeken of Rusland heeft geprobeerd de verkiezing te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump, die zich vorige maand nog beklaagde over de kwestie. "De Ruslandgrap gaat door. Nu zijn het weer advertenties op Facebook'', schreef de president toen op Twitter.