Na een internationaal vastgestelde fraude zijn een paar tienduizend Belgische kredietkaarten preventief geblokkeerd geworden. Dat meldt Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector.

De fraude werd ontdekt door Atos Worldline, dat de beveiliging van elektronische betalingen beheert in België en voor Belgische klanten, na een geval van hacking in het buitenland. Daarbij zouden wel de kaartnummers van kredietkaarten gekopieerd zijn, maar niet de geheime codes. "Concreet betekent dit dat de fraudeurs de namaakkaarten enkel zouden kunnen gebruiken voor verrichtingen waarbij de geheime code niet vereist is (bijvoorbeeld bij een betaling met magnetische strip en handtekening)", aldus Febelfin.

Volgens Febelfin zijn er zowat duizend gevallen gemeld waarbij er effectief gefraudeerd werd, op een totaal van drie miljoen kredietkaarten die in omloop zijn in België. "De kaarthouders die slachtoffer zijn van de fraude worden 100 procent vergoed", zegt de federatie.

Tienduizenden andere kredietkaarten werden wel preventief geblokkeerd. De betrokken kaarthouders worden daarvan per brief op de hoogte gebracht. Zij krijgen gratis een nieuwe kaart. Kaarthouders die effectief slachtoffer zijn geworden van de fraude, worden volledig vergoed.

Bron: Belga

Na een internationaal vastgestelde fraude zijn een paar tienduizend Belgische kredietkaarten preventief geblokkeerd geworden. Dat meldt Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector. De fraude werd ontdekt door Atos Worldline, dat de beveiliging van elektronische betalingen beheert in België en voor Belgische klanten, na een geval van hacking in het buitenland. Daarbij zouden wel de kaartnummers van kredietkaarten gekopieerd zijn, maar niet de geheime codes. "Concreet betekent dit dat de fraudeurs de namaakkaarten enkel zouden kunnen gebruiken voor verrichtingen waarbij de geheime code niet vereist is (bijvoorbeeld bij een betaling met magnetische strip en handtekening)", aldus Febelfin. Volgens Febelfin zijn er zowat duizend gevallen gemeld waarbij er effectief gefraudeerd werd, op een totaal van drie miljoen kredietkaarten die in omloop zijn in België. "De kaarthouders die slachtoffer zijn van de fraude worden 100 procent vergoed", zegt de federatie. Tienduizenden andere kredietkaarten werden wel preventief geblokkeerd. De betrokken kaarthouders worden daarvan per brief op de hoogte gebracht. Zij krijgen gratis een nieuwe kaart. Kaarthouders die effectief slachtoffer zijn geworden van de fraude, worden volledig vergoed. Bron: Belga