Door die tactiek krijgt de internetmastodont 'meer aandacht van gebruikers en ook meer clicks dan de concurrenten, zelfs als die relevanter zijn voor de zoekopdracht van de consument', klinkt het bij de klagers.

De klacht is onder meer ondertekend door Expedia en TripAdvisor. Zij vragen Brussel om onderzoek te doen naar de handelswijze van Google.

Dat bedrijf wordt er wel vaker van beschuldigd zijn eigen diensten te promoten. Zo kreeg Google in 2017 nog een boete van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie. Toen zou het bedrijf zijn zoekmachine hebben gebruikt om prijsvergelijker Google Shopping te bevoordelen. Google ging tegen die uitspraak in beroep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die zaak begint woensdag.

Google zegt in een reactie dat het werkt aan een nieuwe opzet voor het tonen van zoekresultaten. Boven de treffers zou een 'draaimolen' met links moeten komen te staan.

Door die tactiek krijgt de internetmastodont 'meer aandacht van gebruikers en ook meer clicks dan de concurrenten, zelfs als die relevanter zijn voor de zoekopdracht van de consument', klinkt het bij de klagers.De klacht is onder meer ondertekend door Expedia en TripAdvisor. Zij vragen Brussel om onderzoek te doen naar de handelswijze van Google.Dat bedrijf wordt er wel vaker van beschuldigd zijn eigen diensten te promoten. Zo kreeg Google in 2017 nog een boete van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie. Toen zou het bedrijf zijn zoekmachine hebben gebruikt om prijsvergelijker Google Shopping te bevoordelen. Google ging tegen die uitspraak in beroep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die zaak begint woensdag.Google zegt in een reactie dat het werkt aan een nieuwe opzet voor het tonen van zoekresultaten. Boven de treffers zou een 'draaimolen' met links moeten komen te staan.