Hoewel er heel wat verwacht wordt van Tizen onder de nieuwe mobiele besturingssystemen, is het vooral Firefox OS dat met de aandacht gaat lopen in Barcelona. De nieuwe smartwatches van Samsung mogen dan wel draaien op Tizen, maar op de eerste smartphone blijft het wachten. Tijdens een event van de Tizen Association in Barcelona werden er wel prototypes getoond van Samsung en van ZTE, maar waar en wanneer die toestellen gelanceerd worden blijft nog onduidelijk.

Ryoichi Roy Sugimara, de voorzitter van de Tizen Association, kon met ZTE, Baidu, Sprint en de Japanse operator SoftBank nog wel enkele nieuwe namen aankondigen die toetreden tot het Tizen-consortium rond Samsung en Intel, maar bleef aan de oppervlakte over concrete toestellanceringen.

Sugimara kon eigenlijk enkel kwijt dat er gezocht wordt naar markten waar de concurrentie niet te intens is (waar Android en iOS nog niet heer en meester zijn), en waar er dus nog met gelijke wapens kan worden gestreden. Hoewel de voorzitter hiermee duidelijk alludeerde op de ontwikkelingslanden, sloot hij niet uit dat er ook in rijpere markten kon getest worden.

De Tizen-architecten hebben altijd laten verstaan dat hun besturingssysteem op alle mogelijke toestellen zou kunnen draaien, maar lijken nu toch te willen focussen op smartphones, automotive, wearables en televisies. Met andere woorden deed Sugimara er alles aan om de torenhoge verwachtingen toch ietwat bij te stellen.

Firefox OS

Hoe anders verliep de persbriefing van Mozilla rond Firefox OS, nota bene in hetzelfde gebouw, waar er een hele waslijst aan nieuwe toestellen werd voorgesteld die draaien op het browser-gebaseerde OS.

Mozilla heeft in Barcelona ook een deal aangekondigd met de Chinese chipbouwer Spreadtrum Communications, die dit jaar nog moet leiden tot smartphones van rond de 20 euro. Daarmee zou gemikt worden op markten als India en Indonesië, waar het gros van de mensen niet de mogelijkheid heeft om veel geld uit te geven aan een telefoon.

Onder meer Alcatel (het Chinese Alcatel, voor alle duidelijkheid), ZTE, LG én Huawei tonen dit jaar nieuwe toestellen die draaien op de kleine uitdager. Firefox OS versie 1.3 oogt trouwens een pak sneller en aantrekkelijker dan eerdere versies.

De Alcatel One Touch Fire S is zelfs een Firefox OS-toestel dat 4G/LTE ondersteunt en een quadcore 1.2GHz processor aan boord heeft.

Met de One Touch Fire 7 zet datzelfde Alcatel de allereerste Firefox OS-tablet in de markt, een 7-inch toestel met een dualcore 1.2GHz processor aan boord.

Eén ding is duidelijk: het ecosystem rond Firefox krijgt stilaan vorm. In vergelijking met Android, iOS of Windows Phone staat Mozilla nog nergens, maar de partnerships die vorig jaar aangekondigd werden op het Mobile World Congress, zijn zich sowieso aan het verdiepen en het verbreden.

Hoewel er heel wat verwacht wordt van Tizen onder de nieuwe mobiele besturingssystemen, is het vooral Firefox OS dat met de aandacht gaat lopen in Barcelona. De nieuwe smartwatches van Samsung mogen dan wel draaien op Tizen, maar op de eerste smartphone blijft het wachten. Tijdens een event van de Tizen Association in Barcelona werden er wel prototypes getoond van Samsung en van ZTE, maar waar en wanneer die toestellen gelanceerd worden blijft nog onduidelijk. Ryoichi Roy Sugimara, de voorzitter van de Tizen Association, kon met ZTE, Baidu, Sprint en de Japanse operator SoftBank nog wel enkele nieuwe namen aankondigen die toetreden tot het Tizen-consortium rond Samsung en Intel, maar bleef aan de oppervlakte over concrete toestellanceringen. Sugimara kon eigenlijk enkel kwijt dat er gezocht wordt naar markten waar de concurrentie niet te intens is (waar Android en iOS nog niet heer en meester zijn), en waar er dus nog met gelijke wapens kan worden gestreden. Hoewel de voorzitter hiermee duidelijk alludeerde op de ontwikkelingslanden, sloot hij niet uit dat er ook in rijpere markten kon getest worden. De Tizen-architecten hebben altijd laten verstaan dat hun besturingssysteem op alle mogelijke toestellen zou kunnen draaien, maar lijken nu toch te willen focussen op smartphones, automotive, wearables en televisies. Met andere woorden deed Sugimara er alles aan om de torenhoge verwachtingen toch ietwat bij te stellen. Firefox OS Hoe anders verliep de persbriefing van Mozilla rond Firefox OS, nota bene in hetzelfde gebouw, waar er een hele waslijst aan nieuwe toestellen werd voorgesteld die draaien op het browser-gebaseerde OS. Mozilla heeft in Barcelona ook een deal aangekondigd met de Chinese chipbouwer Spreadtrum Communications, die dit jaar nog moet leiden tot smartphones van rond de 20 euro. Daarmee zou gemikt worden op markten als India en Indonesië, waar het gros van de mensen niet de mogelijkheid heeft om veel geld uit te geven aan een telefoon. Onder meer Alcatel (het Chinese Alcatel, voor alle duidelijkheid), ZTE, LG én Huawei tonen dit jaar nieuwe toestellen die draaien op de kleine uitdager. Firefox OS versie 1.3 oogt trouwens een pak sneller en aantrekkelijker dan eerdere versies. De Alcatel One Touch Fire S is zelfs een Firefox OS-toestel dat 4G/LTE ondersteunt en een quadcore 1.2GHz processor aan boord heeft. Met de One Touch Fire 7 zet datzelfde Alcatel de allereerste Firefox OS-tablet in de markt, een 7-inch toestel met een dualcore 1.2GHz processor aan boord. Eén ding is duidelijk: het ecosystem rond Firefox krijgt stilaan vorm. In vergelijking met Android, iOS of Windows Phone staat Mozilla nog nergens, maar de partnerships die vorig jaar aangekondigd werden op het Mobile World Congress, zijn zich sowieso aan het verdiepen en het verbreden.