Cryptomunten als de bitcoin hebben nu nog vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.

Volgens Lagarde kunnen centrale banken dit probleem oplossen door bij de uitgifte van crypto's zelf uit te zoeken of gebruikers te goeder trouw zijn. Hun identiteit zou dan niet worden gedeeld met overheden of bedrijven, tenzij dit wettelijk vereist is.

'Nuttige back-up'

De IMF-baas denkt dat crypto's ook een zegen kunnen zijn voor armere gebieden, die nu nog vaak verstoken blijven van elektronische betalingssystemen van commerciële partijen als banken. De digitale munten bieden volgens Lagarde bovendien een nuttige back-up als betalingssystemen wegvallen door storingen of hacks.

"Er zijn al centrale banken die hier onderzoek naar doen'', aldus Lagarde. "Technologie verandert, dus moeten wij ook veranderen.''

Cryptomunten als de bitcoin hebben nu nog vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.Volgens Lagarde kunnen centrale banken dit probleem oplossen door bij de uitgifte van crypto's zelf uit te zoeken of gebruikers te goeder trouw zijn. Hun identiteit zou dan niet worden gedeeld met overheden of bedrijven, tenzij dit wettelijk vereist is.De IMF-baas denkt dat crypto's ook een zegen kunnen zijn voor armere gebieden, die nu nog vaak verstoken blijven van elektronische betalingssystemen van commerciële partijen als banken. De digitale munten bieden volgens Lagarde bovendien een nuttige back-up als betalingssystemen wegvallen door storingen of hacks."Er zijn al centrale banken die hier onderzoek naar doen'', aldus Lagarde. "Technologie verandert, dus moeten wij ook veranderen.''