Toshiba komt met nieuwe ssd's (solid state drives) waaronder een 2,5 inch exemplaar met een opslagruimte van maar liefst 512 gigabyte.

Chipproducent Toshiba haalt een nieuw record aan opslagcapaciteit voor ssd's (solid state drives). Het bedrijf komt met zo'n opslagstation dat maar liefst 512 gigabyte aan ruimte biedt. Het gaat bovendien om een exemplaar in het kleinere 2,5 inch formaat. Toshiba mikt met deze ssd's dan ook op laptops en mediaspelers.

De fabrikant geeft voor de aankomende harde schijf-vervangers hoge snelheden op. De leessnelheid ligt op 240 megabyte per seconde (Mbps) en de schrijfsnelheid op 200 Mbps. Dat gaat overigens om het lezen en schrijven van data in opeenvolgende (sequential) posities in het opslagmedium. Het lezen en schrijven van data op willekeurige (random) plekken gaat langzamer.

Groot én snel

De nieuwe ssd's van Toshiba halen die snelheden door het gebruik van mlc-geheugenchips (multi-level cell). Deze zijn geproduceerd op op de kleinere transistormaat van 43 nanometer. Een belangrijk verschil tussen mlc- en slc-ssd's zit in de snelheidsterugval voor random lees- en schrijfoperaties. Die terugval is bij slc minder groot dan bij mlc.

Toshibia passeert zijn concurrenten met de opslagcapaciteit én snelheid van zijn nieuwe ssd's. Chipproducent Intel heeft momenteel de snelste ssd. Diens X25-E Extreme-topmodel haalt een leessnelheid van 250 Mbps. De schrijfsnelheid blijft echter flink achter, die is slechts 160 Mbps. Intel gebruikt hiervoor extra dure slc-chips (single level cell), waardoor de capaciteit nu nog beperkt is tot 32 GB.

Kleiner en duurder

Begin komend jaar verschijnt daarvan wel een 64 GB-uitvoering. Reguliere modellen, van Intel en andere leveranciers, zitten al op 256 GB, terwijl Toshiba dat nu nog eens verdubbelt. Voor de ssd's van alle leveranciers geldt echter nog de relatief hoge prijs als barrière. Harde schijven bieden meer capaciteit voor veel minder geld. Het op gang komen van massaproductie van geheugenchips voor ssd's moet daar verandering in brengen.

Bron: Computable

Toshiba komt met nieuwe ssd's (solid state drives) waaronder een 2,5 inch exemplaar met een opslagruimte van maar liefst 512 gigabyte. Chipproducent Toshiba haalt een nieuw record aan opslagcapaciteit voor ssd's (solid state drives). Het bedrijf komt met zo'n opslagstation dat maar liefst 512 gigabyte aan ruimte biedt. Het gaat bovendien om een exemplaar in het kleinere 2,5 inch formaat. Toshiba mikt met deze ssd's dan ook op laptops en mediaspelers. De fabrikant geeft voor de aankomende harde schijf-vervangers hoge snelheden op. De leessnelheid ligt op 240 megabyte per seconde (Mbps) en de schrijfsnelheid op 200 Mbps. Dat gaat overigens om het lezen en schrijven van data in opeenvolgende (sequential) posities in het opslagmedium. Het lezen en schrijven van data op willekeurige (random) plekken gaat langzamer. Groot én snel De nieuwe ssd's van Toshiba halen die snelheden door het gebruik van mlc-geheugenchips (multi-level cell). Deze zijn geproduceerd op op de kleinere transistormaat van 43 nanometer. Een belangrijk verschil tussen mlc- en slc-ssd's zit in de snelheidsterugval voor random lees- en schrijfoperaties. Die terugval is bij slc minder groot dan bij mlc. Toshibia passeert zijn concurrenten met de opslagcapaciteit én snelheid van zijn nieuwe ssd's. Chipproducent Intel heeft momenteel de snelste ssd. Diens X25-E Extreme-topmodel haalt een leessnelheid van 250 Mbps. De schrijfsnelheid blijft echter flink achter, die is slechts 160 Mbps. Intel gebruikt hiervoor extra dure slc-chips (single level cell), waardoor de capaciteit nu nog beperkt is tot 32 GB. Kleiner en duurder Begin komend jaar verschijnt daarvan wel een 64 GB-uitvoering. Reguliere modellen, van Intel en andere leveranciers, zitten al op 256 GB, terwijl Toshiba dat nu nog eens verdubbelt. Voor de ssd's van alle leveranciers geldt echter nog de relatief hoge prijs als barrière. Harde schijven bieden meer capaciteit voor veel minder geld. Het op gang komen van massaproductie van geheugenchips voor ssd's moet daar verandering in brengen. Bron: Computable