Toshiba schuift een ambitieus plan naar voor om tegen 2025 120 miljoen ton CO2-emissie te besparen. Dat is ook nodig: onlangs kreeg de computerfabrikant nog vernietigende cijfers van Greenpeace over hun groene beleid.

Andy French, strategic marketing manager bij Toshiba Emea, erkent dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Zo wordt voor de productie van één laptop nog steeds maar liefst 23 kilogram chemicaliën, 1.500 liter water en 5300 kwh elektriciteit gebruikt, aldus Hans-Jürgen Zahorka van de Europese denktank Libertas Institut: "Een gezin gebruikt gemiddeld 3000 kwh. Op termijn zullen politieke EU-maatregelen dan ook onvermijdbaar zijn".

Tegen 2010 wil Toshiba alvast 15 giftige stoffen bannen uit het productieproces. Kleinere printplaten, compactere cases, gezondere materialen en minder gebruik van water moeten dat productieproces groener maken. "75 procent van de vervuiling bij een laptop staat op rekening van de fabricage. De overige 25 procent komt voort uit het eigenlijke energieverbruik van het toestel", zegt Alan Thompson, executive vice-president bij de Europese afdeling van Toshiba. Het Japanse bedrijf is overigens ook actief in het opwekken van geothermische energie en de ontwikkeling van hydro-elektrische centrales. Op termijn wil de fabrikant door voordeel uit puren.

Toshiba stelde overigens net nog vier nieuwe laptops voor (gaande van 13,3 tot 17,3 inch) die een aparte eco-knop hebben om het energieverbruik meteen terug te dringen door bepaalde functies en toetsenbordverlichting uit te schakelen. Een aparte utility laat daarbij toe om in real-time te bekijken hoeveel watt het toestel precies verbruikt.

Toshiba schuift een ambitieus plan naar voor om tegen 2025 120 miljoen ton CO2-emissie te besparen. Dat is ook nodig: onlangs kreeg de computerfabrikant nog vernietigende cijfers van Greenpeace over hun groene beleid. Andy French, strategic marketing manager bij Toshiba Emea, erkent dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Zo wordt voor de productie van één laptop nog steeds maar liefst 23 kilogram chemicaliën, 1.500 liter water en 5300 kwh elektriciteit gebruikt, aldus Hans-Jürgen Zahorka van de Europese denktank Libertas Institut: "Een gezin gebruikt gemiddeld 3000 kwh. Op termijn zullen politieke EU-maatregelen dan ook onvermijdbaar zijn". Tegen 2010 wil Toshiba alvast 15 giftige stoffen bannen uit het productieproces. Kleinere printplaten, compactere cases, gezondere materialen en minder gebruik van water moeten dat productieproces groener maken. "75 procent van de vervuiling bij een laptop staat op rekening van de fabricage. De overige 25 procent komt voort uit het eigenlijke energieverbruik van het toestel", zegt Alan Thompson, executive vice-president bij de Europese afdeling van Toshiba. Het Japanse bedrijf is overigens ook actief in het opwekken van geothermische energie en de ontwikkeling van hydro-elektrische centrales. Op termijn wil de fabrikant door voordeel uit puren. Toshiba stelde overigens net nog vier nieuwe laptops voor (gaande van 13,3 tot 17,3 inch) die een aparte eco-knop hebben om het energieverbruik meteen terug te dringen door bepaalde functies en toetsenbordverlichting uit te schakelen. Een aparte utility laat daarbij toe om in real-time te bekijken hoeveel watt het toestel precies verbruikt.