De nieuwe mobiele operator Mobile Vikings biedt gratis internet tot 1 gigabyte, gesprekstarieven aan 0,24 euro per minuut, en 1000 gratis sms'jes per herlaadbeurt van 15 euro.

Begin deze week lanceerde het Hasseltse City Live de mobiele operator Mobile Vikings. Bedoeling is de gebruiker kennis te laten maken met mobiel internet, zonder dat hij zich voortdurend zorgen hoeft te maken over een flink oplopende datafactuur. Het is de eerste keer dat een 'mobile virtual network operator' (MVNO) met een dergelijk concept uitpakt in ons land.

Dat de jongens achter City Live met dit project op de proppen komen, is logisch. De Limburgers bouwden in het verleden een mobiel platform met een rist toepassingen, maar konden die niet in de markt zetten omwille van de veel te hoge datatarieven die de traditionele telecomoperatoren aanrekenen.

In een eerste fase biedt Mobile Vikings gratis mobiele internettoegang, gekoppeld aan lage tarieven voor gsm en sms. Per herlaadbeurt van 15 euro krijg je naast 1 gigabyte data ook duizend gratis sms'jes, en bel je aan een tarief van 0,24 euro per minuut. De dienst gaat echt live op 1 februari. Binnen het jaar hoopt de operator op 10.000 gebruikers. Als er voldoende investeerders gevonden worden, volgt op 1 oktober 2009 een grootschalige roll-out.

Om de kosten te dekken, wil de nieuwe MVNO niet zozeer inkomsten halen uit reclame, maar vooral uit commissies op transacties, het model van eBay of het Amerikaanse OpenTable. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld 'Blyk', de Finse MVNO die in ruil voor gratis belwaarde en gratis sms'jes commerciële boodschappen doorstuurt naar gsm's.Op dit ogenblik is er nog geen tariefplan afgesproken met één van de drie grote operatoren, wat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is. Anderzijds staat het vast dat de Leuvense fixed/mobile aanbieder United Telecom uit Holsbeek zorgt voor de telecomcapaciteit, een bedrijf dat een Artilium-serviceplatform in huis heef en gelinkt is aan Base.

In een later stadium zal Mobile Vikings ook de LifeLine toepassing in de markt proberen te zetten, een dienst à la Facebook waarmee je in contact kan blijven met vrienden en familie, maar waarop je ook location based diensten kan ontvangen of aanbiedingen van commerciële partners kan krijgen.

Geïnteresseerden dienen zich eerst te registreren op de website mobilevikings.be. Om de toeloop een beetje binnen de perken te houden, heb je voorlopig nog wel een uitnodiging nodig van de initiatiefnemers. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De nieuwe mobiele operator Mobile Vikings biedt gratis internet tot 1 gigabyte, gesprekstarieven aan 0,24 euro per minuut, en 1000 gratis sms'jes per herlaadbeurt van 15 euro. Begin deze week lanceerde het Hasseltse City Live de mobiele operator Mobile Vikings. Bedoeling is de gebruiker kennis te laten maken met mobiel internet, zonder dat hij zich voortdurend zorgen hoeft te maken over een flink oplopende datafactuur. Het is de eerste keer dat een 'mobile virtual network operator' (MVNO) met een dergelijk concept uitpakt in ons land. Dat de jongens achter City Live met dit project op de proppen komen, is logisch. De Limburgers bouwden in het verleden een mobiel platform met een rist toepassingen, maar konden die niet in de markt zetten omwille van de veel te hoge datatarieven die de traditionele telecomoperatoren aanrekenen. In een eerste fase biedt Mobile Vikings gratis mobiele internettoegang, gekoppeld aan lage tarieven voor gsm en sms. Per herlaadbeurt van 15 euro krijg je naast 1 gigabyte data ook duizend gratis sms'jes, en bel je aan een tarief van 0,24 euro per minuut. De dienst gaat echt live op 1 februari. Binnen het jaar hoopt de operator op 10.000 gebruikers. Als er voldoende investeerders gevonden worden, volgt op 1 oktober 2009 een grootschalige roll-out. Om de kosten te dekken, wil de nieuwe MVNO niet zozeer inkomsten halen uit reclame, maar vooral uit commissies op transacties, het model van eBay of het Amerikaanse OpenTable. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld 'Blyk', de Finse MVNO die in ruil voor gratis belwaarde en gratis sms'jes commerciële boodschappen doorstuurt naar gsm's.Op dit ogenblik is er nog geen tariefplan afgesproken met één van de drie grote operatoren, wat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is. Anderzijds staat het vast dat de Leuvense fixed/mobile aanbieder United Telecom uit Holsbeek zorgt voor de telecomcapaciteit, een bedrijf dat een Artilium-serviceplatform in huis heef en gelinkt is aan Base. In een later stadium zal Mobile Vikings ook de LifeLine toepassing in de markt proberen te zetten, een dienst à la Facebook waarmee je in contact kan blijven met vrienden en familie, maar waarop je ook location based diensten kan ontvangen of aanbiedingen van commerciële partners kan krijgen. Geïnteresseerden dienen zich eerst te registreren op de website mobilevikings.be. Om de toeloop een beetje binnen de perken te houden, heb je voorlopig nog wel een uitnodiging nodig van de initiatiefnemers. Wordt ongetwijfeld vervolgd.