Zeven Pakistanen uit de Kortrijkse regio zijn dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot effectieve celstraffen van één tot zes jaar voor grootschalige telecomfraude. Een achtste Pakistaan en de boekhouder uit Staden werden vrijgesproken.

De rechter verklaarde in totaal ruim 1,2 miljoen euro aan opbrengsten verbeurd. Naast de celstraffen liepen de Pakistanen ook elk een boete van 2.750 tot 5.500 euro op.

Hoofdverdachte Khizar Hayat kon op 31 maart in het Zwitserse Basel worden gearresteerd en verblijft nog altijd in de cel. De Pakistanen huurden bij Belgacom enkele telefooncentrales, die ze in woningen in Kortrijk installeerden.

Met onbetaalde SIM-kaarten uit Italië, het Oostblok of zelfs Saoedie-Arabië belden ze vervolgens onophoudelijk naar de betaallijnen. Als huurders van de centrales streken ze via Belgacom een bepaald percentage van de opbrengsten op.

Ook Belgacom verdiende goed aan de operatie want het ontving ook een vergoeding van de buitenlandse providers. De hoofdbeklaagde leverde SIM-kaarten en ging mee om de betaallijnen af te sluiten.

Drie anderen installeerden de betaallijnen in de kelder en op de zolder van Kortrijkse woningen terwijl nog anderen post vatten op matrassen naast gsm's om onophoudelijk te kunnen bellen.

Zeven Pakistanen uit de Kortrijkse regio zijn dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot effectieve celstraffen van één tot zes jaar voor grootschalige telecomfraude. Een achtste Pakistaan en de boekhouder uit Staden werden vrijgesproken. De rechter verklaarde in totaal ruim 1,2 miljoen euro aan opbrengsten verbeurd. Naast de celstraffen liepen de Pakistanen ook elk een boete van 2.750 tot 5.500 euro op. Hoofdverdachte Khizar Hayat kon op 31 maart in het Zwitserse Basel worden gearresteerd en verblijft nog altijd in de cel. De Pakistanen huurden bij Belgacom enkele telefooncentrales, die ze in woningen in Kortrijk installeerden. Met onbetaalde SIM-kaarten uit Italië, het Oostblok of zelfs Saoedie-Arabië belden ze vervolgens onophoudelijk naar de betaallijnen. Als huurders van de centrales streken ze via Belgacom een bepaald percentage van de opbrengsten op. Ook Belgacom verdiende goed aan de operatie want het ontving ook een vergoeding van de buitenlandse providers. De hoofdbeklaagde leverde SIM-kaarten en ging mee om de betaallijnen af te sluiten. Drie anderen installeerden de betaallijnen in de kelder en op de zolder van Kortrijkse woningen terwijl nog anderen post vatten op matrassen naast gsm's om onophoudelijk te kunnen bellen.