Toyota is van plan om auto's te ontwerpen voor senioren. Dat moet de ouderen onder ons helpen om zich toch veilig op de weg te kunnen bewegen. Opmerkelijk is dat Toyota daarvoor samenwerkt met een professor die ook al Nintendo-spelletjes ontwierp.

Kent u professor Ryuta Kawashima? Dat is de man die tekende voor de succesvolle 'Brain Age' hersenspelletjes van Nintendo en die ook zelf als rode draad door de spelletjes loopt. Het spel is onder meer populair bij 50-plussers die mentaal jong willen blijven.Blijkbaar heeft dat succes inspirerend gewerkt voor Toyota, die de professor nu aantrekt om auto's op maat van senioren te maken.

"We willen auto's creëren die in staat zijn om het brein en de emoties van de chauffeur op te volgen, zodat ze oudere chauffeurs kunnen assisteren", zegt Kawashima. Een van de technologieën waaraan gewerkt wordt, is een manier om de stuurpatronen van een chauffeur te analyseren om op die manier gevaarlijke situaties te vermijden. De auto zou bijvoorbeeld automatisch kunnen vertragen wanneer de chauffeur zonder aanwijsbare reden plankgas geeft. Het ultieme doel is volgens Kawashima is om auto's te ontwikkelen die de hersenactiviteit stimuleren, zodat autorijden een vorm van hersentraining wordt. Nog volgens de man zouden we binnen een vijftal jaar al de eerste concrete implementaties in auto's moeten zien.

Toyota is van plan om auto's te ontwerpen voor senioren. Dat moet de ouderen onder ons helpen om zich toch veilig op de weg te kunnen bewegen. Opmerkelijk is dat Toyota daarvoor samenwerkt met een professor die ook al Nintendo-spelletjes ontwierp. Kent u professor Ryuta Kawashima? Dat is de man die tekende voor de succesvolle 'Brain Age' hersenspelletjes van Nintendo en die ook zelf als rode draad door de spelletjes loopt. Het spel is onder meer populair bij 50-plussers die mentaal jong willen blijven.Blijkbaar heeft dat succes inspirerend gewerkt voor Toyota, die de professor nu aantrekt om auto's op maat van senioren te maken. "We willen auto's creëren die in staat zijn om het brein en de emoties van de chauffeur op te volgen, zodat ze oudere chauffeurs kunnen assisteren", zegt Kawashima. Een van de technologieën waaraan gewerkt wordt, is een manier om de stuurpatronen van een chauffeur te analyseren om op die manier gevaarlijke situaties te vermijden. De auto zou bijvoorbeeld automatisch kunnen vertragen wanneer de chauffeur zonder aanwijsbare reden plankgas geeft. Het ultieme doel is volgens Kawashima is om auto's te ontwikkelen die de hersenactiviteit stimuleren, zodat autorijden een vorm van hersentraining wordt. Nog volgens de man zouden we binnen een vijftal jaar al de eerste concrete implementaties in auto's moeten zien.