Woensdag ging de internationale robottentoonstelling van start in Tokio. Dé hoofdattractie daar is de T-HR3, een robot die op een soepele en zeer mensachtige manier kan bewegen. Wie in een pak met sensoren kruipt, een VR-bril opzet en handschoenen draagt die trillingen doorgeven, kan de robot in real-time aansturen. De 75 kilogram wegende humanoid kan zichzelf ook in evenwicht houden terwijl hij op één been staat.

Het gaat nog om een prototype, ontwikkeld door automaker Toyota. "We willen deze technologie gebruiken om behulpzame robots te ontwikkelen die samen kunnen leven met mensen en hen kunnen assisteren in het dagelijks leven", vertelde Akifumi Tamaoki, hoofd van Toyota's robotafdeling.

De T-HR3 moet mensen kunnen bijstaan in allerlei situaties. Zo denkt Toyota dat de robot in de toekomst kan ingezet voor interventies bij rampen of in de ruimtevaart, maar het ziet evengoed toepassingen in de ouderenzorg. Vooral naar dat laatste wordt met belangstelling uitgekeken in Japan, een land dat kampt met een personeelstekort in de ouderenzorg en een verouderende demografie.

Woensdag ging de internationale robottentoonstelling van start in Tokio. Dé hoofdattractie daar is de T-HR3, een robot die op een soepele en zeer mensachtige manier kan bewegen. Wie in een pak met sensoren kruipt, een VR-bril opzet en handschoenen draagt die trillingen doorgeven, kan de robot in real-time aansturen. De 75 kilogram wegende humanoid kan zichzelf ook in evenwicht houden terwijl hij op één been staat.Het gaat nog om een prototype, ontwikkeld door automaker Toyota. "We willen deze technologie gebruiken om behulpzame robots te ontwikkelen die samen kunnen leven met mensen en hen kunnen assisteren in het dagelijks leven", vertelde Akifumi Tamaoki, hoofd van Toyota's robotafdeling. De T-HR3 moet mensen kunnen bijstaan in allerlei situaties. Zo denkt Toyota dat de robot in de toekomst kan ingezet voor interventies bij rampen of in de ruimtevaart, maar het ziet evengoed toepassingen in de ouderenzorg. Vooral naar dat laatste wordt met belangstelling uitgekeken in Japan, een land dat kampt met een personeelstekort in de ouderenzorg en een verouderende demografie.