De transportsector concurreert in normale tijden al op het scherp van de snee, maar vandaag lijkt het een strijd van leven en dood met ict zit in de voorste gelederen.

Het tijdschrift Truck & Business (uitgever MMM Business Media) kreeg voor zijn derde editie van de 'Truck ICT Award' dan ook een kleine maar hoogstaande keuze aan projecten voorgelegd. Projecten waar overigens niet zelden het Belgische bedrijf Transics, als specialist van fleetmanagement-oplossingen, op het voorplan stond.

Winnaar werd Transport Maenhout uit Oostende, gespecialiseerd in distributie in de Benelux, internationale groepage (samengestelde vrachten) en logistiek. Het bedrijf heeft in de voorbije paar jaar hard gewerkt aan zowel de basis ict-infrastructuur als de uitrusting van het vrachtwagenpark. Zo werd in 2008 niet aleen het serverpark gevoelig uitgbreid, maar werd de bedrijfscontinuiteit van de ict-infrastructuur verzekerd door de overstap van één datacenter naar een drietal computerkamers, met redundante servers en routers.

Het winnend element in het project zijn de pda-boordcomputers, die momenteel in het eigen vrachtwagenpark en in de voertuigen van onderaannemers worden geïnstalleerd. Maenhout werkt hiervoor samen met Ubidata (VBO Enterprize 'Jonge ondernemer 2008'), dat onder meer een eigen hardware/software combinatie in de vorm van een 'black box' aanbiedt. Die stuurt een rits parameters en informatie over de locatie van trekker en aanhanger door.

De transportsector concurreert in normale tijden al op het scherp van de snee, maar vandaag lijkt het een strijd van leven en dood met ict zit in de voorste gelederen. Het tijdschrift Truck & Business (uitgever MMM Business Media) kreeg voor zijn derde editie van de 'Truck ICT Award' dan ook een kleine maar hoogstaande keuze aan projecten voorgelegd. Projecten waar overigens niet zelden het Belgische bedrijf Transics, als specialist van fleetmanagement-oplossingen, op het voorplan stond. Winnaar werd Transport Maenhout uit Oostende, gespecialiseerd in distributie in de Benelux, internationale groepage (samengestelde vrachten) en logistiek. Het bedrijf heeft in de voorbije paar jaar hard gewerkt aan zowel de basis ict-infrastructuur als de uitrusting van het vrachtwagenpark. Zo werd in 2008 niet aleen het serverpark gevoelig uitgbreid, maar werd de bedrijfscontinuiteit van de ict-infrastructuur verzekerd door de overstap van één datacenter naar een drietal computerkamers, met redundante servers en routers. Het winnend element in het project zijn de pda-boordcomputers, die momenteel in het eigen vrachtwagenpark en in de voertuigen van onderaannemers worden geïnstalleerd. Maenhout werkt hiervoor samen met Ubidata (VBO Enterprize 'Jonge ondernemer 2008'), dat onder meer een eigen hardware/software combinatie in de vorm van een 'black box' aanbiedt. Die stuurt een rits parameters en informatie over de locatie van trekker en aanhanger door.