De zogenoemde 'Nobelprijs van de ICT', de Turing Award, gaat naar MIT-professor Barbara Liskov. Ze is de tweede vrouw die de prijs wint.

De Turing Award wordt al sinds 1966 uitgereikt door de informaticavereniging Association for Computing Machinery (ACM). De winnaar krijgt de prijs op grond van zijn of haar technische bijdrage aan de informaticagemeenschap. Dit jaar is Barbara Liskov de laureate, de tweede vrouw ooit die de prijs binnenhaalt. Frances Allen was twee jaar geleden de eerste. Aan de prijs is een geldbedrag van 250.000 euro verbonden.

In 1968 was Liskov de eerste vrouw die doctor in de informatica werd. Volgens het MIT liggen haar grootste verdiensten in haar bijdragen zowat alle belangrijke programmeertalen sinds 1975, zoals Ada, C++ en Java. Ook ontwierp ze CLU, een programmeermodel voor geclusterde computersystemen. Met die software is het mogelijk om applicaties te verdelen over grote aantallen computersystemen. Op basis van CLU ontwikkelde zij ook de gedistribueerde programmeertaal Argus.

De zogenoemde 'Nobelprijs van de ICT', de Turing Award, gaat naar MIT-professor Barbara Liskov. Ze is de tweede vrouw die de prijs wint. De Turing Award wordt al sinds 1966 uitgereikt door de informaticavereniging Association for Computing Machinery (ACM). De winnaar krijgt de prijs op grond van zijn of haar technische bijdrage aan de informaticagemeenschap. Dit jaar is Barbara Liskov de laureate, de tweede vrouw ooit die de prijs binnenhaalt. Frances Allen was twee jaar geleden de eerste. Aan de prijs is een geldbedrag van 250.000 euro verbonden. In 1968 was Liskov de eerste vrouw die doctor in de informatica werd. Volgens het MIT liggen haar grootste verdiensten in haar bijdragen zowat alle belangrijke programmeertalen sinds 1975, zoals Ada, C++ en Java. Ook ontwierp ze CLU, een programmeermodel voor geclusterde computersystemen. Met die software is het mogelijk om applicaties te verdelen over grote aantallen computersystemen. Op basis van CLU ontwikkelde zij ook de gedistribueerde programmeertaal Argus.